Predsjednica Republike Srpske prisustvovala humanitarnoj manifestaciji za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja kod Manastira Svete Matrone Moskovske u naselju Ritešić kod Doboja

05/10/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je humanitarnoj manifestaciji za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja kod Manastira Svete Matrone Moskovske u naselju Ritešić kod Doboja.

Tom prilikom, predsjednica Republike Srpske izjavila je da Ruska Federacija nikada nije uslovljavala Srpsku na političkoj sceni, a da su Srbi i Rusi kroz istoriju uvijek bili na strani istine.

Predsjednica Cvijanović je tokom obraćanja zahvalila ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu, predsjedniku Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoranu Gajiću i Gradskoj upravi za njegovanje dobrih odnosa srpskog i ruskog naroda.

“Želim se zahvaliti svim ljudima koji održavaju te veze. Vjerujem u Srpsku, ali i prijateljstva koja moramo da gradimo”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike izjavila je da kompleks u dobojskom naselju Ritešić, osim materijalne, ima i duhovnu vrijednost i da ga treba promovisati da bi se, pored domaćih, privukli i ruski turisti.

Predsjednica Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je danas prisustvovala humanitarnoj manifestaciji za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja kod Manastira Svete Matrone Moskovske u dobojskom naselju Ritešić i poželjela da ovaj kompleks konačno dobije svoje obrise.

“Srećna sam što sam kao predsjednik Republike mogla da na neki način doprinesem izgradnji ovog duhovnog centra sa manastirom”, rekla je predsjednica Republike i dodala da je, osim toga što se pokazuje prijateljstvo i jedinstvo srpskog i ruskog naroda, kulture i tradicije, veoma važno da ovo mjesto bude pozicionirano na način da privlači ruske turiste, ali i stanovnike Republike Srpske i zemalja okruženja.

“Zadovoljna sam što smo dio ovog projekta i sigurno ćemo kao institucije podržavati ovakve aktivnosti”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske i ambasador Ruske Federacije u BiH prethodno su obišli manastirski kompleks, izložbu ruskih ikona i štandova koji su postavljeni u okviru tradicionalne manifestacije “Dani meda, rakije i pripremanja kotlića”.