Predsjednica Republike Srpske učestvovala na međunarodnoj konferenciji „Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne“, gdje je govorila na centralnoj panel diskusiji na temu „Žene lideri – prošlost, sadašnjost i budućnost“

02/10/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović učestvovala je danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji „Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne“, gdje je govorila na centralnoj panel diskusiji na temu „Žene lideri – prošlost, sadašnjost i budućnost“.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je dug put svih zemalja regiona do potpune rodne ravnopravnosti, ali da je Srpska pokazala da je zrelo društvo jer daje istu priliku i ženama i muškarcima.

„Ja vjerujem u društvo jednakih šansi“, istakla je predsjednica Cvijanović, govoreći na panelu „Žene lideri – prošlost, sadašnjost, budućnost“.

Predsjednica Republike je naglasila da svi u društvu moraju biti svjesni i sposobni za uklanjanje stereotipa.

Prema riječima predsjednice Republike Srpske, očito je da formalnih barijera između žena i muškaraca u većini društava nema, ali da je pitanje da li ih ima u stvarnom životu.

„Često kažem da je u našim društvima najveća reforma – mentalna reforma“, istakla je predsjednica Cvijanović, navodeći da to podrazumijeva mijenjanje pristupa i borbu za iskorjenjivanje onoga što je tradicionalno, a loše, te očuvanje onoga što je tradicionalno, a dobro.

Predsjednica Cvijanović je izrazila nadu da će njen i primjer ostalih žena u političkom i javnom životu Srpske pokazati drugim da postoji prilika.

Predsjednica Republike Srpske je navela da joj je to što je bila zaposlena na mjestu šefa kabineta premijera Srpske sigurno pomoglo da poslije bude ministar, premijer, a sada i predsjednik Republike Srpske.

„Predsjednik sam svih građana, što nisam mogla postati, a da za mene nisu glasali i žene i muškarci. U tome je vrijednost“, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je ukazala da postoje propisane izborne kvote, ali da treba insistirati na kvalitetu i u zavisnosti od toga šta neko nudi.

„Ne mogu da se složim sa onim ‘žene treba da glasaju za žene’“, dodala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da bi se njena karijera, posmatrano sa strane, posebno zapadnjačkim očima, činila kao tipičan školski primjer, ali da, kada je prije četiri godine kao kandidat o sebi čula najstrašnije stvari, tada nije bilo tih zapadnjaka da objasne kako ne treba prozivati ženu na najvulgarniji način.

„Tada sam bila u prilici da vidim ljude i na lokalnom i na državnom nivou koji su slušali ta skandiranja, a nisu digli svoj glas“, navela je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Republike je podsjetila da je kao premijer Srpske učestvovala u televizijskoj emisiji gdje su se sve druge gošće, među kojima i neke iz regiona, žalile na diskriminaciju, dok je ona tada u Vladi imala šest žena ministara, ženu potpredsjednika Vlade i pet žena direktora najvažnijih javnih preduzeća.