Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanoj akademiji povodom Savindana

27/01/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas, u banjalučkoj Gimnaziji, svečanoj akademiji povodom školske slave Svetog Save.

Tom prilikom,, predsjednica Republike rekla je da je važno svake godine pokazati poštovanje prema onima koji su ukazali koliko je važno da se radi na pismenosti, prosvjetiteljstvu, sticanju znanja.

„Važno je da se svake godine okupljamo i da na neki način pokažemo poštovanje prema onima koji su ukazali koliko je važno da se radi na pismenosti, prosvjetiteljstvu, sticanju znanja i konačno na tome da imamo određeno znanje“, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike rekla je da je važno da u narednom periodu još više pažnje bude posvećeno unapređenju obrazovnog rada.

„Vlada Srpske je dosta toga uradila u prethodnom periodu, međutim ostaje nam krupni korak koji podrazumijeva modernizaciju da bi oni koji završavaju srednje škole, a kasnije i fakultete, našli adekvatnije poslove i da imaju više šansi za zaposlenje“, rekla je predsjednica Cvijanović, te istakla da svaka zemlja nailazi na izazove te vrste i da je teško uskladiti obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada, jer se te potrebe mijenjaju.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da je zadovoljna jer su prosvjetnim radnicima povećane plate, kako je i obećano, te navela da je to povećanje od početnih osam odsto, a nakon toga slijede i druga povećanja da bi došli do potpunog usklađivanja koeficijenata za sve budžetske korisnike.

Kada je riječ o poboljšanju uslova u obrazovanju u ovoj godini, predsjednica Cvijanović je rekla da treba ići dalje sa povećanjem plata nastavnom osoblju, ali i napraviti vidljivije iskorake kada je riječ o modernizaciji i istakla da je domaći obrazovni sistem jako dobar u svim segmentima, od osnovne škole do fakulteta, gdje učenici i studenti stiču veliko znanje.

Predsjednica Srpske smatra da ne treba modernizovati samo nastavni proces, već naći odgovor na opšta, globalna i društvena kretanja i da kadar bude obrazovan prema tome.

„To znači odricanje od nekih tradicionalnih rutina, koje su pokazale dobre stvari, ali je danas došlo vrijeme da djecu obrazujemo tako da što prije dođu do informacije, a ne da uvijek imaju tu informaciju u svojoj glavi“, naglasila je predsjednica Cvijanović, te dodala da je mnogo toga urađeno u prethodnom periodu, ali da se nikada nije išlo dovoljno brzim korakom da bi ispratili sve promjene.

„Ipak, postavili smo temelje, načinili određene analize i to će u narednom periodu značiti dosta toga što će se morati mijenjati“, rekla je predsjednica Cvijanović, ističući da je sada, nakon borbe u prethodnih nekoliko godina sa posljedicama globalne ekonomske krize, došlo vrijeme za iskorake, koje mogu očekivati sve generacije koje se školuju, ali i nastavni kadar koji će se morati prilagođavati tim potrebama.

Svečanoj akademiji povodom Savindana prisustvovali su i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.