Govor predsjednice Republike Srpske na centralnoj svečanost obilježavanja 4. aprila – Dana policije Republike Srpske

04/04/2019

Govor predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović na centralnoj svečanost obilježavanja 4. aprila – Dana policije Republike Srpske:

I ove godine ponosno obilježavamo Dan policije u miru i slobodi, svjesni važnosti očuvanja i jačanja naših institucija i opredijeljeni da razvijamo Republiku Srpsku.

Dan kad je formirana Policija Republike Srpske jedan je od najvažnih datuma koje obilježavamo. I sve ove godine od svog nastanka  naša Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova predstavljaju garanciju našim građanima da će živjeti mirnije i bezbjednije, a da će Republika uživati stabilnost koju zaslužuje.

Uz zahvalnost i poštovanje prema svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su, uz borce Vojske Republike Srpske, branili i odbranili Republiku u ratu, a posebno prema svima onima koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za slobodu koju mi danas uživamo, naša je dužnost da tu slobodu ostavimo generacijama koje dolaze, a Republiku Srpsku da razvijamo i jačamo.

I u čuvanju naše slobode, i u razvoju naše Republike, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima nezaobilaznu ulogu, kao stub bezbjednosti i kao čuvar našeg poretka, ali i našeg identiteta.

Naši su građani toga svjesni, i zato  i ne iznenađuje to što već mnogo godina po svim anketama  Policija Republike Srpske spada u red institucija u koje građani imaju najveće povjerenje.

Naši građani imaju svoja očekivanja  i kad je riječ o zaštiti njihove lične bezbjednosti, ali i zaštiti Republike Srpske u cjelini.

Zato je važno da nastavimo sa ulaganjima u objekte, opremu, oružje, da povećavamo plate pripadnicima policije i stvaramo bolje materijalno-tehničke pretpostavke za njihov rad i dalje usavršavanje. U naše Ministrastvo unutrašnjih poslova i  redove policije danas stupaju mnogi mladi ljudi i oni su garancija njenog kontituiteta, ali i opstanka Republike.

Naše Ministarstvo unutrašnjih poslova nosi snažnu identifikaciju sa svim onim vrijednostima na kojima počiva Republika Srpska pa nije slučajno to što je i MUP često na udaru svih onih koji ne žele dobro Republici Srpskoj.

Iako smo mnoge prepreke, zamke i probleme ostavili iza nas, svi mi odlično znamo da su pred nama još mnogi izazovi, zato svi zajedno kao društvo, oslanjajući se na naše institucije, na naš MUP, moramo biti sposobni da odgovorimo na te izazove.

Zato je važno da jačamo sve naše institucije, uključujući i našu policiju, da izgrađujemo Republiku i činimo je sve stabilnijom na političom, ekonomskom, finansijskom, socijalnom i svakom drugom planu, i da ne izgubimo iz vida da naši građani imaju očekivanja od svojih institucija, pa tako i od svoje policije.

Zbog toga nam je potrebna organizovana, opremljena i dobro obučena policija, koja će biti u stanju da se izbori sa svim bezbjednosnim izazovima, uključujući i one najozbiljnije poput terorizma, ali i aktuelne migrantske krize.

Da bismo odgovorili tom izazovu, potrebno je da sarađujemo sa drugim policijama i bezbjednosnim strukturama i agencijama u BiH, regionu i svijetu i ponosni smo na mnoge uspješne akcije koje su pripadnici MUP-a proveli zajedno sa partnerima iz drugih zemalja.

Na kraju, želim da naglasim da su Republika Srpska i njena policija neraskidivo povezane. Kao što je obaveza pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da brinu o bezbjednosti građana i čuvaju javni red i mir u Srpskoj, tako je i naš zadatak da brinemo o našoj policiji, i odlučno se suprotstavimo svim napadima na MUP i njegove pripadnike, da ne dozvolimo da bilo ko urušava njegov autoritet.

Uz ovu jasnu poruku, čestitam vam Dan policije! Živjela Republika Srpska!