Reagovanje predsjednice Republike Srpske na današnju odluku Ustavnog suda BiH

29/03/2019

Reagovanje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na današnju odluku Ustavnog suda BiH:

„Svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, Ustavni sud BiH još jednom je dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo.

Uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Republike Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubjedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je, uostalom, Republika Srpska i formirana.

Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju.

O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava.

U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja.

Današnja odluka Ustavnog suda BiH dio je orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv Republike Srpske, koja se vodi na više terena – od osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve u cilju da većinska volja građana Republike Srpske ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima.

Ne može se zajednička budućnost graditi na negaciji i osporavanju“, navodi se u reagovanju predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.