Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Njujorku sa šefom Saveza predsjednika vodećih jevrejskih organizacija u SAD

21/05/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Njujorku sa šefom Saveza predsjednika vodećih jevrejskih organizacija u SAD Malkolmom Honlajnom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i bezbjednosnim izazovima na Balkanu, kao i na globalnom nivou, te o jačanju saradnje Republike Srpske i uticajnih jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom sastanka, predsjednica Cvijanović je izrazila zadovoljstvo time što Republika Srpska ima odličnu saradnju sa Savezom vodećih jevrejskih organizacija u SAD, sa kojim nas veže dugogodišnje prijateljstvo i razumijevanje.

Predsjednica Cvijanović je izrazila zadovoljstvo i činjenicom da Srpska ima funkcionalne institucije, političku stabilnost, kao i sve bolju ekonomsku, finansijsku i socijalnu situaciju, te naglasila da je neophodno što prije formirati novi saziv Savjeta ministara.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je istakla da su institucije Republike Srpske posvećene jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma i ekstremizma, kao i međunarodnoj saradnji u cilju uspješnog suočavanja sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima.

Predsjednica Republike Srpske je upoznala Honlajna sa aktivnostima koje Srbija i Srpska zajednički provode na izgradnji Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, te mu se ovom prilikom zahvalila na ranijoj posjeti ovom spomen području koje je važno kako za srpski, tako i za jevrejski narod.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je za srpski narod značajno to što je u Njujorku nedavno otkriveno spomen obilježje žrtvama ustaških logora Jadovno-Gospić-Pag.