Predsjednica Republike Srpske prisustvovala humanitarnoj fudbalskoj utakmici veterana FK „Crvena zvezda“ i FK „Borac“

12/09/2019

Predsjednica Republike Srpske  prisustvovala je danas u Banjaluci humanitarnoj fudbalskoj utakmici veterana FK „Crvena zvezda“ iz Beograda i FK „Borac“ iz Banjaluke, u organizaciji Fondacije „Djeca nam se rađala“.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović  rekla je da svi treba da budu okupljeni oko ovakvih aktivnosti i podrže i institucije i organizacije iz nevladinog sektora koje žele graditi bolju budućnost.

„Podržavam sve aktivnosti koje su u okviru naše priče o većem broju stanovnika Srpske, poboljšanoj demografskoj slici“, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je izrazila zadovoljstvo zbog toga što početku kampanje „Djeca nam se rađala“, u organizaciji istoimene fondacije, prisustvuje veliki broj ljudi koji su tako podržali ovaj događaj, čiji je cilj podizanje svijesti o značaju povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

„To je nešto oko čega treba da budemo okupljeni – podržati institucije koje nastoje poboljšati život građana, mladih bračnih parova, a što podrazumijeva i rad na pronatalitetnim mjerama“, navela je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović  je naglasila da je isto tako neophodno podržati i organizacije iz nevladinog sektora koje žele da idu korak po korak sa institucijama u bolju budućnost, i to sa jasnim ciljem, a to je da Republika Srpska ima više stanovnika, da se rađaju djeca, da bude što više srećnih porodica, da se radi na rješavanju njihovih problema, ali i da se gradi izvjesnija budućnost po pitanju ekonomske slike.

„To je jedan kompleksan program, a ovaj događaj danas je sastavni dio nečega što već radimo neko vrijeme zajedno sa timom eksperata, sa Vladom Republike Srpske, i što ja kao predsjednik Republike koordiniram. Ovakva okupljanja pokazuju da smo svi svjesni da treba da budemo zajedno kada je riječ o dobrim stvarima, a željeti da nas ima više je više nego dobra stvar“, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica  Cvijanović je istakla da je Srpska i u prethodnim godinama, ma kako teške bile, imala prilično solidan set mjera usmjerenih na pronatalitetnu politiku, poboljšanje demografske slike.

„Međutim, to nije dovoljno. Moramo da se osvrnemo i na neka druga pitanja, koja nisu samo finansijska. Moramo raditi na nefinansijskim mjerama – utvrditi ulogu porodice u društvu, olakšati život majkama koje su zaposlene, pomoći onima koje ne rade da nađu posao, da sve to izbalansiraju sa porodičnim životom“, navela je predsjednica Republike.

Predsjednica  Cvijanović  je rekla da je potrebno reformisati obrazovanje, da bi djeca nakon završetka škole, fakulteta, imala izvjestan posao, povećati plate, da radnici znaju da treba da ostanu ovdje, a ne da vode svoju djecu, mladost Srpske u inostranstvo.

„Zadovoljna sam što smo već ozbiljno krenuli u veliku aktivnost realizacije mjera i postizanja dobrih rezultata“, naglasila je  predsjednica Srpske.