Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu na Drini

07/09/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas obilježavanju 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu na Drini.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da ovo mjesto zaslužuje pažnju i da je obaveza da svako mjesto srpskog stradanja bude obilježeno na adekvatan način da se tako nešto ne bi ponovilo.

“Mnogi odgovori leže u rijeci Drini”, rekla je predsjednica Cvijanović u Starom Brodu gdje je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

Predsjednica Republike je zahvalila donatorima Miodragu Davidoviću, Spasoju Albijaniću, arhitekti Novici Motiki i protojereju svešteniku Draganu Vukotiću, koje je danas i odlikovala Medaljom zasluga za narod.

“Vjerujem u Republiku Srpsku koja će biti svaki dan sve jača i jača”, rekla je predsjednica Cvijanović i ukazala da je najvažnija sloboda koju danas srpski narod uživa.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je u Starom Brodu, na mjestu strašnog zločina nad srpskim narodom, da nema planiranja bućnosti i življenja sadašnjosti ako nismo svjesni prošlosti i svih izazova koje je ta prošlost donosila.

“Zgroženi svim što se dešavalo na ovom mjestu, načinom na koji su ljudi ubijani samo zato što su Srbi i svim što je ta patnja donijela tada njima, ali i nama danas, mi moramo da izgradimo sopstvene mehanizme odbrane da se tako nešto više nikada ne bi ponovilo”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da je svaki put kad je Drina razdvajala Srbe bilo teških stradanja, a svaki put kada je spajala osjećali su se zaštićeni.

“Zato treba uvijek, danas nama, a u budućnosti onima koji se budu bavili važnim poslovima, da Drina bude glavni orijentir. Drina mora da nas spaja, da nam pokazuje da smo jedno, da se možemo braniti, te da moramo izgraditi takvu svijest da uvijek poštujemo svoje žrtve i da planirajući tu budućnost prisjećamo se svega iz prošlosti kroz šta smo prošli”, poručila je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da vjeruje u Republiku Srpsku jer ona nosi snagu naroda.

“Samo takva Republika Srpska može da postoji, koja služi svojim interesima a da nikoga drugog ne povrijedi. Ne želimo da budemo bilo čije političke sluge, ni onih u Sarajevu, ni bilo koga ko smišlja određene planove u bijelom svijetu”, istakla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Republike je rekla da je Republika Srpska savladala mnoge prepreke i probleme, i finansijske i ekonomske i političke, ali je uspjela da ide dalje.

“Uspjeli smo sve to da savladamo i koračamo dalje i koračaćemo dalje u budućnost, znajući da cijenimo ono što imamo a to je sloboda. Sloboda je najvažnija, jer je izgrađena na mnogim žrtvama i teškoj prošlosti koja nas je činila robovima i stradalnicima, ali istovremeno i dovoljno pametnim da ni po koju cijenu ne smijemo da žrtvujemo slobodu koju danas uživamo”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je navela da je iskoristila mogućnost da kao predsjednik Republike uruči priznanja ljudima koji su dali veliki ljudski i finansijski doprinos da se ovaj zločin otrgne od zaborava.