Na inicijativu predsjednice Republike Srpske održana prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje parastosa i pomena žrtvama zločina-genocida Nezavisne države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini

17/04/2019

Na inicijativu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović danas je u Palati Republike održana prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje parastosa i pomena žrtvama zločina-genocida Nezavisne države Hrvatske /NDH/ u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Na sjednici su izabrani predsjednik i potpredsjednici Organizacionog odbora, imenovani članovi Izvršnog odbora, te utvrđen okvirni program parastosa i pomena žrtvama zločina-genocida.

Organizacioni odbor za obilježavanje parastosa i pomena žrtvama zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini utvrdio je termin održavanja centralne manifestacije – 05. maj 2019. godine, a dan ranije, 04. maja 2019. godine u Kozarskoj Dubici biće održana akademija posvećena svim jasenovačkim žrtvama.

Organizacioni odbor pozvao je građane Republike Srpske da u što većem broju prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida iz Drugog svjetskog rata u Donjoj Gradini.