Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Vašingtonu sa kongresmenom u Predstavničkom domu SAD-a i predstavnikom USAID-a zaduženim za Evropu i Evroaziju

26/06/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Vašingtonu sa kongresmenom u Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država Tedom Dojčem /Ted Deutch/ o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u BiH i regionu, sa posebnim akcentom na aktuelnu migrantsku krizu, terorizam i povratak državljana BiH sa stranih ratišta.

U razgovoru sa kongresmenom Dojčom, predsjednica Cvijanović je istakla da su međusobno uvažavanje i poštovanje dejtonskog Ustava osnov funkcionisanja BiH, te da je zahvaljujući decentralizovanoj strukturi koju je uspostavio Dejton omogućeno da država funkcioniše u miru.

Ovom prilikom predsjednica Srpske je istakla da neformiranje legitimne vlasti koči napredak BiH na njenom evropskom putu i onemogućuje realizaciju projekata, koji su važni za unapređenje životnog standarda građana oba entiteta.

Tokom razgovora, predsjednica Cvijanović upoznala je sagovornika o planovima za izgradnju Memorijalnog kompleksa Donja Gradina, te istakla će ovaj značajan projekat zajednički realizovati Republika Srpska i Srbija.

Predsjednica Republike Srpske, u okviru posjete SAD-u, razgovarala je i sa predstavnikom USAID-a zaduženim za Evropu i Evroaziju, Aleksandrom Sokolovskim /Alexander Sokolowski/.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju dosadašnje saradnje u cilju ekonomskog razvoja i zapošljavanja kroz privlačenje domaćih i stranih investitora.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je istakla da su institucije Republike Srpske posvećene daljem provođenju ekonomsko – socijalnih reformi, te poboljšanju privrednog ambijenta, kao i životnog standarda svih građana.