Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednicom Vlade Republike Srbije

26/07/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Beogradu sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Srbija će pomoći da sljedeće godine bude uvedeno 500 digitalnih učionica širom Republike Srpske, dogovoreno je u Beogradu na sastanku  predsjednice Republike Srpske i predsjednice Vlade Republike Srbije i da se početkom septembra očekuje potpisivanje konkretnog sporazuma o svim aspektima saradnje na uvođenju elektronske uprave u Republici Srpskoj i digitalnih učionica.

Predsjednica Cvijanović zahvalila se predsjednici Brnabić za veliko angažovanje koje kao premijer Srbije ulaže u unapređenje odnosa Srbije i Republike Srpske, svim institucijama i članovima Vlade Srbije, kao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je istakla predsjednica Republike, već nekoliko godina insistirao da saradnja Srbije i Republike Srpske poprimi konkretne i mjerljive rezultate.

“Nakon nekoliko godina danas možemo da kažemo da je ova saradnja konkretna, da su rezultati mjerljivi i da danas daje svoje pune efekte”, istakla je predsjednica Cvijanović i dodala da je Srbija konačno postigla cilj da svojim finansijskim sredstvima i podrškom različitim projektima ostavi trag u svakoj opštini u Republici Srpskoj.

“Mi smo joj neizmjerno zahvalni za takvu podršku jer znam koliko je važno da takva saradnja postoji”, dodala je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović navela je da zna koliko su infrastrukturni projekti važni za potrebe građana.

“Razgovarali smo o nadogradnjama za sve projekte koji su do sada realizovani, a to se prevashodno odnosi na sve one naše potrebe koje danas imamo kada smo ušli u ozbiljne reforme visokog obrazovanja, ali i isto tako uhvatili se u koštac koji se zove ozbiljna modernizacija obrazovnog i nastavnog procesa kada je riječ i o osnovnim i srednjim školama, kao i predškolskom vaspitanju”, rekla je predsjednica Cvijanović, te istakla da je Republici Srpskoj u svim tim stvarima neophodna podrška koja dolazi iz Srbije.

“Zahvalni smo što smo na tu podršku naišli i što smo konkretizovali naše prethodne dogovore. Od septembra, kada sve to budemo stavili na papir i kada od sljedeće kalendarske godine budemo ušli u realizaciju, moći ćemo reći da ćemo u toj važnoj oblasti kao što je obrazovanje, od kojeg zavisi i budućnost i Srpske i Srbije, sarađivati i raditi zajedno”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je navela da je Srbija uložila u konkretne projekte u svim opštinama Srpske više od 30 miliona evra.