Novoizabrana predsjednica Republike Srpske svečano preuzela dužnost

19/11/2018

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je danas u Banjaluci preuzela dužnost od dosadašnjeg predsjednika Milorada Dodika.

Primopredaja je izvršena, nakon što su novoizabrani predsjednik Srpske Željka Cvijanović i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije položili svečanu zakletvu na konstitutivnoj sjednici 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Ispred Palate Republike novoizabranog predsjednika Srpske je, u okviru inauguracije, ranije dočekao počasni vod.

Predsjednica Cvijanović naglasila je da će raditi odgovorno i časno, izrazivši nadu da će Srpska uskoro dobiti novu vladu.

Predsjednica Srpske, u obraćanju nakon svečane primopredaje dužnosti u Palati Republike, istakla da će se na isti način odnositi prema građanima, narodu, Srpskoj, institucijama.

“To ću raditi sa dužnom pažnjom i poštovanjem, znajući da je Republika jaka samo kada smo zajedno. Kada su nam jake institucije, možemo sve, a kada smo razjedinjeni, onda malo šta dobro možemo uraditi za Srpsku”, napomenula je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je rekla je da je izazov nakon Milorada Dodika doći na neku funkciju s obzirom na njegovu posebnu energiju i stil koji je unosio, obavljajući svaku od pozicija.

“Tako je bilo i kada sam dolazila u Vladu, ali pokazalo se da možemo dobro da funkcionišemo kao tim. Sigurna sam da će ta saradnja nastaviti da bude jednako dobra, pogotovo što je za Srpsku važno da ostvarimo konkretnu vezu, dobro razumijevanje, saradnju, usaglašavanje i koordinaciju između republičkih institucija i naših predstavnika na nivou BiH u zajedničkim organima”, poručila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je rekla da će sa Miloradom Dodikom na čelu, kao srpskim članom Predsjedništva BiH, njen posao biti olakšan.

“Osjećam da će time biti manji izazov pred kojim se nalazim stupajući na ovu važnu dužnost”, navela je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Republike je istakla da je ponosna na građane Srpske, narod i Republiku, te zahvalila kolegama ministrima u Vladi.

“Zahvalila bih i narodnim poslanicima i svima iz drugih institucija koji su uvijek sa nama, spremno i zajedno koračali naprijed. Vjerujem u Republiku, našu bolju budućnost i znam da se to može postići ako smo odgovorni i zajedno”, ocijenila je predsjednica Cvijanović, koja se na primopredaji zahvalila dosadašnjem predsjedniku Srpske za lijepe riječi i ukazano povjerenje.

Predsjednica Republike je navela da je time završen važan izborni ciklus, što pokazuje sposobnost i kapacitet Srpske da brzo realizuje izborne rezultate.

“Veoma brzo očekujem da ćemo imati novu vladu, što znači da će život u Srpskoj nesmetano nastaviti da funkcioniše”, rekla je predsjednica Srpske, dodajući da je to u interesu Republike i građana.

Dosadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je predsjednici Željki Cvijanović simbolično predao zastavu i Ustav Republike Srpske, a potom su potpisali zajedničku izjavu o primopredaji dužnosti.