Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ambasadorkom Njemačke u BiH

20/02/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa ambasadorkom Njemačke u BiH Kristijane Homan (Christiane Hohmann) o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj i BiH, sa akcentom na proces evropskih integracija.

Ovom prilikom predsjednica Cvijanović je naglasila da su institucije Srpske opredijeljenje za nastavak evropskog puta uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog sporazuma, te istakla važnost poštovanja pravila usaglašenog mehanizma koordinacije.

Govoreći o izvršavanju obaveza u procesu pridruživanja Evropskoj uniji,  predsjednica Cvijanović je upoznala ambasadorku Homan da je Republika Srpska prva verifikovala prevedene objedinjene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Predsjednica Republike ovom prilikom je istakla da ekonomske teme ostaju prioritet u radu institucija Srpske, sa naglaskom na strateškom pristupu u stvaranju okvira za provođenje razvojnih programa i privlačenju domaćih i stranih investicija, te podizanju životnog standarda građana Srpske.

Sagovornice su zajednički ocijenile da je važno i u narednom periodu nastaviti sa reformskim procesima u cilju unapređenja i stvaranja što boljeg ekonomskog i privrednog ambijenta, te je u tom kontekstu izraženo očekivanje da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana što prije.

Tokom razgovora konstatovano je da je saradnja Republike Srpske i Njemačke dobra, te izraženo uvjerenje da će ona biti nastavljena i u budućnosti.