Predsjednica Republike Srpske održala sastanak sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske

18/03/2019

Predsjednica Cvijanović je istakla da se Srpska vraća i izgradnji velikog projekta magistralnog gasovoda kroz Srpsku, kao i sekundarnih gasovoda kroz sve lokalne zajednice, naglasivši da će taj projekat mobilisati cijelo društvo i stvoriti uslove za nastavak razvoja Srpske.

“To će stvoriti uslove za nastavak razvoja Srpske da bismo što prije dostigli privredni rast od 4,5, pet ili šest odsto, čime bi bio poboljšan životni standard”, istakla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je rekla da Vlada ostaje opredijeljena za poboljšanje demografske slike Srpske i dodala da će to biti realizovano zajedno sa aktivnostima koje je pokrenula kao predsjednica Srpske.

“Ostaje velika obaveza da se radi na jačanju privrede. Neophodan je veći broj radnih mjesta u realnom sektoru i potrebno je smanjivati administraciju. Plate se moraju i dalje povećavati. Zadovoljna sam što smo za vrijeme prethodne vlade uspjeli povećati plate svim zaposlenima. Sada pravimo pretpostavke da radimo na povećanju plata u realnom sektoru”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske istakla da je ovo prilika da se analiziraju neke postojeće mjere kada je riječ o pomoći porodici, porodiljama, studentima, mladima.

“Ostaje da to razvijamo i unapređujemo u narednom periodu zajedno, a stručni i operativni tim bi trebao da na pomenuta pitanja da adekvatne odgovore”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je navela da se vladajuća većina u Republici Srpskoj na planu donošenja zakona kreće u skladu sa programima rada Narodne skupštine, a samim tim i Vlade.

“Opredijeljeni smo da razvijamo saradnju sa svima. Radićemo zajedno, znajući da je bilo i biće izazova ispred nas. Spremni smo da zajedno rješavamo jedan po jedan problem”, rekla je predsjednica Cvijanović i navela da će se kadrovskim pitanjima predstavnici vladajuće većine baviti na koalicionim sastancima.

Predsjednica Srpske rekla je da institucionalna i politička stabilnost doprinosi boljoj ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji, dodajući da zahvaljujući širokoj koaliciji Vlada Republike Srpske neometano funkcioniše i dodala da je na sastanku zaključeno da što prije treba formirati vlast na nivou BiH kako bi projekti i aranžmani bili realizovani, da građani ne bi trpjeli štetu.

Predsjednica Srpske podržala je aktivnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na nivou BiH, s obzirom da radi u složenim i otežanim uslovima.

Sastanku sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik i potpredsjednici Vlade Republike Sprske Srpske Radovan Višković, Anton Kasipović i Srebrenka Golić, lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Demosa Nedeljko Čubrilović, te funkcioner NDP-a Vojislav Gligić. Sastanku je prisustvovala i ministarka finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović.