Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

08/05/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom.

Tokom sastanka, predsjednica Cvijanović i Palmer razgovarali su o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, kao i o unapređenju saradnje SAD i Republike Srpske.

U razgovoru sa Palmerom, predsjednica Cvijanović je naglasila da su institucije Republike Srpske u potpunosti posvećene saradnji, očuvanju mira i stabilnosti u regionu, te daljem provođenju ekonomsko – socijalnih reformi koje za cilj imaju poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i životnog standarda svih građana.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je izrazila opredijeljenost Republike Srpske dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i Ustava BiH, kao njegovog  aneksa četiri.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da je krajnje vrijeme da se formira novi saziv Savjeta ministara, kao i vlast na svim nivoima, te naglasila da poštovanje demokratskih procedura i provođenje izborne volje građana ne mogu biti predmet političkih uslovljavanja.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o bezbjednosnim izazovima u BiH, te istakli da je i po ovom pitanju potrebna kvalitenija koordinacija nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson.