Predsjednica Republike Srpske i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga potpisali u Sankt Peterburgu „Mapu puta“

06/06/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov, potpisali su danas u Sankt Peterburgu „Mapu puta“ aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske, za period od 2019. do 2021. godine.

Nakon ceremonije potpisivanja, kojoj je prisustvovao i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Cvijanović i gubernator Beglov izrazili su zadovoljstvo zbog parafiranja tog dokumenta i ocijenili da međusobna saradnja ima uzlaznu putanju i dinamičan tok te da „Mapa puta“ nudi brojne mogućnosti za saradnju dvije strane u različitim oblastima.

“Mapa puta”, koja se odnosi na jačanje međusobnih odnosa u kulturi, ekonomiji, sportu, trgovini, infrastrukturi i drugim oblastima, rezultat je saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga koja se realizuje u skladu sa Sporazumom između vlada Republike Srpske i Sankt Peterburga o saradnji u trgovinsko-ekonomskim, naučno-tehničkim, kulturnim oblastima iz 2007. godine, odnosno obnovljenim Protokolom o saradnji iz 2017. godine.

Predsjednica Republike i predsjedavajući Predsjedništva BiH, na sastanku koji je upriličen prije potpisivanja “Mape puta”, upoznali su v.d. gubernatora Sankt Peterburga o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

U okviru višednevne posjete Sankt Peterburgu, predsjednica Cvijanović danas učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u panel sesiji „Jednake mogućnosti u doba digitalne ekonomije“.