Saopštenje za javnost, 20.06.2018. godine

21/06/2018

Na inicijativu Predsjednika Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske prof.dr.sc. Bože Ljubića, 20. lipnja 2018. godine u Zagrebu, održana je 18. tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru na temu “Održivi ostanak i povratak hrvatskih prognanika i izbjeglica u BiH s posebnim naglaskom na entitet Republika Srpska”.

Potredsjednik Republike Srpske Josip Jerković u svom obraćanju izvijestio je učesnike sjednice o stanju i aktivnostima vezanim uz povratak i ostanak Hrvata s naglaskom na Republiku Srpsku gdje je inicirao da se svaki izbjegli Hrvat sa područja Republike Srpske obešteti na pravičan način za svoju imovinu, te je takođe spomenuo problem sa višesatnim čekanjem na prelazak međudržavne granice o čemu je takođe prethodno izvjestio predsjednicu Republike Hrvatske i obavio radne sastanke sa načelnikom Policijskih uprave Brodsko-posavske županije.

Sjednici su, uz visoke predstavnike institucija Vlade Republike Hrvatske, državne tajnike Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, te Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara, nazočili i saborski zastupnici Hrvatskog sabora Ljubica Maksimčuk, Ante Babić, Ivan Lovrinović, Mato Čičak, Ante Babić, Božo Petrov i Željko Glasnović, kardinal Vinko Puljić, ministar za izbjeglice i raseljena lica Vlade Republike Srpske Davor Čordaš, te predstavnici Udruženja izbjeglih Hrvata iz Republike Srpske.