Čestitka povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom

08/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Republike Srpske 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, ističući da je to jedan od značajnijih datuma u istoriji čovječanstva i simbol hrabrosti i nepokorenosti srpskog naroda koji je uvijek bio na pravoj strani istorije.

„9. maja 1945. godine završen najveći ratni sukob u istoriji čovječanstva veličanstvenom pobjedom savezničkih snaga protiv fašističkih sila, i postavljen temelj za stvaranje boljeg, humanijeg i pravednijeg svijeta.

Ponosni i hrabri srpski narod bio je dio pobjedničke antifašističke borbe zajedno sa evropskim, ruskim i američkim saveznicima i predvodnik antifašističke borbe u bivšoj Jugoslaviji.

Naša dužnost je da ih nikada ne zaboravimo i da ih se sjećamo sa posebnim pijetetom, jer su to hrabri Srbi koji nisu žalili svoje živote u borbi protiv najvećeg zla – fašizma.

Republika Srpska danas sa ponosom njeguje tekovine antifašističke borbe i ostaje trajno opredijeljena vrijednostima odlučne borbe za slobodu i ravnopravnost.

U borbi za slobodu i opstanak srpski narod je i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom podnio ogromne žrtve koje nas obavezuju da njegujemo kulturu sjećanja na našu slavnu istoriju.

Zadatak svih nas, potomaka onih koji su uvijek bili na pravoj strani istorije, jeste da nastavimo njihovim putem, da njegujemo prave vrijednosti, da uvijek budemo dio boljeg i pravednijeg dijela svijeta i prenosimo našim budućim pokoljenjima istinu o oslobodilačkim borbama.

Danas smo, nažalost, suočeni sa pokušajima raznih mešetara, domaćih i stranih, da relativizuju zločine i izjednače žrtve i zločince.

Srpski narod to nikada ne smije dopustiti, već se mora istinom suprostaviti tim povampirenim idejama laži, mržnje i netelorancije.

Republika Srpska s ponosom obilježava važne istorijske datume, pa tako i 9. maj, i ostaje trajno posvećena slobodarskim idejama i civilizacijskim vrijednostima, očuvanju mira i stabilnosti i stvaranju bolje i pravednije budućnosti za sve njene narode“, navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.