Sastanak sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara

05/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara razgovarao o usaglašavanju zakona o spoljnim poslovima.

“Imaćemo zajedničku komisiju naredne sedmice kako bi bio postignut dogovor jer do sada ova oblast nije bila regulisana”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da pitanja koja su razvojnog karaktera u BiH ne bi trebalo da budu uslovljavana i da se o uspjehu može govoriti samo onda kada se dođe u situaciju da niko ne osporava nijedan razvojni projekat.

Predsjednik Dodik je istakao da Srpska nikada nije pravila problem u vezi sa južnom gasnom konekcijom i da se ovo pitanje, u vezi sa kojim postoji određen stepen nesaglasnosti bošnjačkih i hrvatskih predstavnika, ne smije uslovljavati istočnom gasnom konekcijom.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da priča o gasovodu traje već deset godina i da se još nalazi na početnoj mjeri koja se odnosi na otpočinjanje pregovora sa Srbijom.

“To nije konačan dogovor već otpočinjanje procedure koja je ionako složena, dugotrajna, ali smo čekali i da počnemo”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je Republika Srpska zainteresovana i za rješavanje investicije vrijedne oko milijardu KM u vezi sa hidroelektranom “Buk Bijela”, ali i aerodroma u Trebinju, te da nema ništa protiv da se ide i u modernizaciju aerodroma u Bihaću.

Predsjednik Dodik je ponovio da Srpska nema ništa protiv da budu realizovane investicije u Federaciji BiH, za koje je potrebna saglasnost zajedničkih institucija, te naglasio da Srpska ranijih godina nikada nije blokirala projekte u FBiH, iako je prinuđena u posljednje vrijeme da vodi takvu politiku.

“Prije 15 godina potpisao sam saglasnost da se gradi gasovod koji ide preko Grčke i Albanije i dolazi u BiH. Nikada nisam rekao da je Republika Srpska protiv toga i da to zaustavi. Kada je trebala da se radi rekonstrukcija bolnice u Tuzli potpisao sam, ali smo onda vidjeli da ne može da se radi rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Srpske”, dodao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Republike je rekao da Srpska nema problem ni da razgovara o donaciji SAD-a kada je riječ o defanzivnim helikopterima, ali i ostalim pitanjima.

Kada je riječ o ispunjavanju 14 prioriteta neophodnih za napredovanje na evropskom putu, predsjednik Dodik je rekao da Srpska želi da razgovara o svim prioritetima i da joj se ne sviđa što Evropska unija izvlači određene prioritete i nameće dnevni red.

“Saglasili smo se da EU sa svojom politikom ovdje nije stimulativna u pogledu održavanja volje za evropskim putem i da će se ti odnosi morati redefinisati”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je najavio da će u maju Sarajevo posjetiti evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji sa kojim će razgovarati o svim pitanjima, te ocijenio da je Evropa fokusirana na neka druga pitanja, ali ne i na projekte koji su dogovoreni, ali se ne realizuju.

“Oni pokušavaju da kažu da je u BiH ista situacija, što nije tačno. Formiranje Savjeta ministara, donošenje budžeta i ostalih akata svakako nije isto i nije bilo vidljivo u nekim ranijim periodima”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da treba rješavati i pitanje zaštite domaće proizvodnje.

Predsjednik Srpske je konstatovao da je u BiH stočni fond gotovo uništen jer se nije na vrijeme pristupilo zaštiti i donošenju adekvatnih mjera, a EU je nametnula svoje standarde i neka svoja tržišta zatvorila za proizvođače iz BiH.