Obilježavanje 4. aprila – Dana policije Republike Srpske  

04/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Banjaluci obilježavanju 4. aprila – Dana policije Republike Srpske.

Na početku obilježavanja Dana policije Republike Srpske, komandir Počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Vitomir Petričević predao je raport predsjedniku Republike Miloradu Dodiku.

Nakon predaje raporta, služen je parastos i položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje za 782 poginula pripadnika MUP-a Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Predsjednik Republike prisustvovao je i održavanju centralne svečanosti obilježavanja Dana policije Republike Srpske u Zalužanima. 

Ovom prilikom, predsjednik Dodik čestitao je Dan policije Srpske – 4. april i poručio da je zahvalan za sve što su ovdašnje “plave uniforme” učinile na planu očuvanja mira, sigurnosti i ustavnog poretka Republike Srpske.

“Policija je sastavni dio ovog naroda i njoj se vjeruje“, naglasio je predsjednik Republike i dodao da Policija Republike Srpske ima narodni karakter, te da je stvorena da čuva mir, a ne vodi rat.

“Ali, naša policija je tu da obezbijedi teritorijalni suverenitet Republike Srpske od bilo kakvih nastojanja da se on ugrozi. Dakle, pripremamo se za mir, te želimo jaku policiju koja djeluje u skladu sa zakonom i treba da bude u funkciji naroda”, rekao je predsjednik Srpske.

Pored potrebe za unapređenjem materijalnog stanja i opremanja, Policiji se mora vratiti značajnija uloga u društvenim i pravnim poslovima, rekao je predsjednik Srpske i naglasio  da ta uloga ne može da bude ponižavajuća od strane tužilaštava.

Predsjednik Dodik je istakao da će se na tom planu raditi na izmjeni zakona koji će to obezbijediti.

“Ne da policija zloupotrebljava ovlaštenja već da više bude u funkciji borbe protiv kriminala. Takođe, ne da bude na strani neodlučnih ili loših tužilaca, među kojima ima onih koji ništa ne rade”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je rekao da će biti nastavljena institucionalna i materijalna podrška Policiji, uz namjeru da bude što obučenija i opremljenija radi očuvanja stabilnosti i mira na ovim prostorima.

“Srpska je danas bezbjednosno jedna od najstabilnijih teritorijalnih cjelina na ovom prostoru. U Republici Srpskoj je bitno suzbijen opšti kriminalitet, nema organizovanih bandi i ako se pojave biće eliminisane”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je ponosan što su gradovi Republike Srpske sve bezbjedniji nakon što su Republika i njeni organi imali snage da se obračunaju sa navedenim kriminalnim bandama.

“Danas toga nema. Postoje kriminalci pojedinci ili male grupe, ali se oni brzo eliminišu”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je konstatovao da je Republika Srpska pokazala sposobnost da opremi, obuči i organizuje Policiju na način da ona nije prijetnja nikome.

“Srpska ispunjava naša očekivanja da može da izvrši svoje zakonom predviđene obaveze”, rekao je predsjednik Republike i dodao da je ponosan što Policiju čine i pripadnici drugih naroda.