Saopštenje za javnost predsjednika Republike Srpske

24/03/2023

Saopštenje za javnost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika

“U NATO-vom najnovijem godišnjem izvještaju, pored realnog isticanja saradnje NATO saveza sa Bosnom i Hercegovinom u okviru Programa reformi i dalje se iznose stavovi koji odražavaju poglede suprotno Programu reformi. Autori izvještaja, čiji je potpisnik generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg, ističu da je Bosna i Hercegovina „jedina zemlja koja učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO“ i da „Bosna i Hercegovina teži pridruživanju Alijansi“.

Iznošenjem ovakvih stavova koji predstavljaju jednostrani pogled Saveza i izražavaju težnje političkog Sarajeva i Federacije ignorišu istorijske činjenice bombardovanja srpskog naroda i svrstavanja na jednu stranu u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, a protiv Srba, pokazuju da Savez nastavlja sa svojom jednostranom politikom i prezentuje samo njima odgovarajuće ocjene i koristi termine koji jasno ne određuju njihovu poziciju.

Bosna i Hercegovina nije u Akcionom planu za članstvo jer nije nikada dostavila nikakav Godišnji nacionalni program (ANP) već je dostavila Program reformi koji ne prejudicira članstvo u Savezu već isključivo saradnju i nema jedinstvene političke težnje u Bosni i Hercegovini ka pridruživanju Savezu.

Krajnje je tendenciozno i nedobronamjerno ignorisanje stavova Republike Srpske bez čije saglasnosti nema ni članstva u Savezu kao i nepoštovanje stava Republike Srpske o neutralnosti u sukobima bilo kakve vrste.

Ovakvo ponašanje Saveza može da vodi ka preispitivanju učešća Republike Srpske u reformskim procesima definisanim Programom reformi i povlačenjem istog”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.