Čestitka predsjedniku Vlade Mađarske povodom 15. marta, Nacionalnog dana

16/03/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu 15. mart, Nacionalni dan.

„Dozvolite da Vam, u svojstvu predsjednika Republike Srpske, čestitam Nacionalni dan, kojim 15. marta obilježavate početak revolucije za oslobođenje mađarskog naroda od habzburške vlasti.

Značaj revolucije, započete 15. marta 1848. godine utoliko je veći što je mađarski narod za svoju slobodu stao nasuprot mnogo jačem i brojnijem neprijatelju.

U ovome prepoznajem sličnost naša dva naroda. Želja za slobodom svog, ali i drugih naroda, bila je uvijek najviši srpski cilj, za koji su, kao i u vašem slučaju, položeni mnogi životi.

Nebrojene su krize i izazovi sa kojima se suočava danas Evropa i cijeli svijet: politička i finansijska kriza, posljedice pandemije virusa korona, kao i humanitarne, geopolitičke i energetske posljedice sukoba u Ukrajini, borba protiv ilegalnih imigracija sa jedne i demografskih izazova sa druge strane.  

Zahvalni smo za stavove koje je zauzela Mađarska u pogledu svake od navedenih. Smatramo ih mudrim i odgovornim.

Prijateljstvo, podrška i pomoć koju je Mađarska i u ovim teškim vremenima, u nekoliko navrata pružila bez izuzetka svima u BiH, a naročito stanovnicima u Republici Srpskoj, izaziva zahvalnost, divljenje i obavezu da se izuzetni bilateralni odnosi dvije zemlje, a naročito prijateljstvo srpskog i mađarskog naroda, dodatno produbljuju i unapređuju, na obostrano zadovoljstvo.

Uz iskrene čestitke povodom obilježavanja Nacionalnog dana, kao i želju da ga sa svojim sunarodnicima uvijek obilježavate u miru i prosperitetu, dozvolite da ponovim izraze izuzetnog uvažavanja!

Takođe, dozvolite da ponovim poziv da posjetite Republiku Srpsku, u kojoj ste cijenjen i drag gost, i izrazim nadu da će Vaša posjeta biti uskoro i realizovana“, navodi se u čestitiki predsjednika Republike Srpske.