Sastanak sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

21/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci  sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Predsjednik Republike Srpske rekao je nakon sastanka da je u BiH potrebno rješavati pitanja za koja postoji saglasnost jer su svi saglasni o njenom evropskom putu, ali su različita mišljenja o članstvu u NATO.

“O evropskom putu i o 14 prioriteta treba razgovarati i vidjeti kako postići konsenzus. Međutim, treba naglasiti da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU, a ne podanička kako to smatra Johan Satler /šef Delegacije EU u BiH/”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da se želi postići usklađenost o budžetu BiH i da je na sastanku razgovarano o razvojnim pitanjima.

“Razgovori nikada nisu usmjereni protiv trećeg i želimo da što prije bude formirana Vlada Federacije BiH, ali i kvalitetan rad Savjeta ministara”, rekao je predsjednik Dodik.

“Želim da izrazim zadovoljstvo urađenim do sada u pogledu donošenja odluka u Savjetu ministara. Ono što smo dogovorili do sada je bilo realizovano kroz odluke Savjeta ministara i to treba da bude nastavljeno”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da je razgovarano i o kadrovskim rješenjima, te istakao da će uskoro doći do završetka procesa izbora novog rukovodstva Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Predsjednik Republike je rekao da je podržana inicijativa o održavanju sjednica Savjeta ministara sa vladama u regionu.

“Isto tako mislimo da bi trebalo uvesti praksu da Savjet ministara održava sjednice i sa vladama entiteta”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da vjeruje da će što prije biti formirana Vlada Federacije BiH i da će sa novom strukturom Vlada Republike Srpske usaglašavati određene politike i projekte.

“To bi trebalo da da novi sadržaj naših ukupnih odnosa i vjerujem da nema razloga za blokade. Ako banka iz Njemačke ili neka druga blokira sredstva za Republiku Srpsku mi nismo spremni da projekte te banke podržavamo u Federaciji. To će ostati politika i ubuduće sve dok se ne riješi to pitanje”, naveo je predsjednik  Dodik i dodao da je u većini slučajeva, govoreći o projektima, riječ o kreditnim sredstvima, a ne donaciji i da ima i drugih partnera koji po povoljnim uslovima finansiraju projekte.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i ministar finansija u Savjetu ministara Zoran Tegeltija.