Premijera filma „Oluja“

01/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je večeras u banjalučkom “Sinepleksu Palas” premijeri filma „Oluja“.

“Oluja” je prvi film srpske kinematogafije o stradanju 1995. godine i progonu 250.000 Srba sa vjekovnih ognjišta sa prostora Hrvatske.

Predsjednik Srpske rekao je da je film “Oluja” važan ne samo za filmsku industriju nego za i srpsku istoriju.

“To je najbolja platforma kako bi se događaji koji su obilježili istoriju srpskog naroda na najbolji mogući način zabilježili i predali budućim generacijama”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik izjavio je da je upravo film prikladan za prikazivanje teške sudbine Srba 1995. godine i da vjeruje da će motivisati i druge za nove teme.

“Vjerujem da će se na bazi ovog uspjeha i emitovanja filma motivisati i drugi da prihvate neke nove teme. U prošlosti je nedostajao ovakav izraz i na drugoj strani se pristupilo organizovanije. Oni su zauzeli početne položaje u smislu prezentacije svoga viđenja događaja”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je dodao da je film univerzalna i umjetnička priča, ali i tema stradanja ljudi i pojedinaca.

Predsjednik Republike je podsjetio da su u “Oluji” stradali civili, baš kao što je to bio slučaj na Petrovačkoj cesti kada je bombardovana izbjeglička kolona.

“Treba da ostane zapisano da su stradali jer su pripadali srpskom narodu”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je poželio ekipi koja je stvarala film uspjeh i na drugim projektima u budućnosti.