Sastanak sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara 

01/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem.

Predsjednik Republike izjavio je da je neophodno da BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom i da je potrebno smanjiti međunarodni intervencionizam kako bi bio načinjen korak ka dodatnoj stabilizaciji.

Predsjednik Dodik je istakao da je potrebno doći do konsenzusa o važnim pitanjima i da je neophodno kreirati politike u skladu sa dogovorom svih faktora u BiH.

“Sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem razgovarao sam o svim pitanjima. Ovo je dobra praksa da bi smanjili nesporazume”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je naglasio da je važno što je formiran novi saziv Savjeta ministara, ali da ostaju otvorena pitanja koja na nivou BiH moraju biti riješena.

“Nema potrebe da one stvari o kojima nema saglasnosti potenciramo. Moramo razgovarati o onome o čemu postoji konsenzus. Razgovarali smo o rješavanju otvorenih pitanja i lično ću poslati grupu pravnika, a ministar će obezbijediti svoju ekipu kako bi načinili mehanizam da ne bude zastoja o bilo čemu”, dodao je predsjednik Dodik.

“Razgovarali smo o pozicioniranju u samom ministarstvu. Dobra praksa bila je da prva tri mjesta u ambasadama treba da budu iz tri naroda i to treba vratiti. To neće biti lako odmah. Mislim da imamo dobro razumijevanje”, rekao je predsjednik Republike, podsjećajući da je Predsjedništvo BiH ključno za spoljnu politiku, ali i da je uloga ministra velika.

Predsjednik Dodik ponovio je da Republika Srpska ne prihvata sankcije Rusiji, te da Savjet ministara i Predsjedništvo BiH neće davati zeleno svjetlo za to, da nema razloga za zastoj pri otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci, kao i da je Srpska protiv uvođenja viza Ruskoj Federaciji.

“Osnovni princip naše saradnje jeste da se redovno konsultujemo o svakom pitanju i da pokušamo doći do konsenzusa”, zaključio je predsjednik Republike Srpske.