Memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

26/01/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je večeras memorijalnoj akademiji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da su Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju, te istakao značaj obilježavanja sjećanja na to stradanje kako bi bila spriječena revizija istorije.

Predsjednik Dodik je izrazio zadovoljstvo što Dan sjećanja na žrtve Holokausta svake godine poprima sve veći obim, imajući u vidu da mnoge retrogradne strane koje su bile na strani zločina danas pokušavaju da nametnu neke druge vrijednosti.

“Zato je važno da se okupimo i u okviru Jevrejskog centra u Banjaluci i evociramo uspomene na strašne zločine koji su obilježili civilizaciju i masovno stradanje Jevreja”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je Holokaust stradanje kakvo u istoriji nije zabilježeno, te podsjetio da su i Srbi po istoj matrici na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire, stradali samo zato jer pripadaju jednom narodu, slično kao što je to bilo i sa Jevrejima.

Predsjednik Republike je naglasio da oni koji su počinili ili bili na strani tog zločina Holokausta ili njihovi potomci danas pokušavaju da pišu neku drugu istoriju o tome ili neke svoje slične aspiracije iz prošlosti na način koji njima odgovora.