Održan svečani defile povodom obilježavanja Dana Republike

09/01/2023

Povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, danas je u Istočnom Novom Sarajevu održan svečani defile.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je građanima i učesnicima defilea Dan Republike.

Predsjednik Republike Srpske je poručio da je Republika Srpska republika mira, okupljanja i slobode, koja nikome ne prijeti i nikom ne želi zlo.

“Mi nismo prijetnja nikome i ne radimo ovo iz inata. Mi samo hoćemo da kažemo da smo tu, da smo spremni da se borimo za svoju slobodu”, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je rekao da su pripadnici Policije Republike Srpske oni koji su zaduženi za naš miran život, te da je posebno ponosan na njih i zahvalan im.

“Najznačajniji i najveći kolosalni dio dali su borci Vojske Republike Srpske, naše ponosne vojske koja je zajedno sa policijom branila naše domove u neizvjesnim okolnostima u kojima je rat donosio svaki dan promjene. Mnogi su ostali na braniku svoje zemlje”, istakao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da srpski narod nikada nije bio bosansko-srpski, nego je riječ o Srbima koji imaju pravo na svoj demokratski izraz i okupljanja.

“Mi to pravo dozvoljavamo drugima. Mi smo ostali u BiH zato što smo morali, zato što je Dejtonski sporazum kao jedini mogući akt tog vremena obezbjeđivao ne samo mir nego je uspostavio novi politički sistem u kome je Srpska najznačajniji faktor”, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je dodao da srpski narod hoće slobodu i život u ovoj republici, te da ne traži ni od koga ništa.

“Želimo da Bošnjaci žive u miru i da se razvijaju, ne želimo da im zaustavimo nijednu njihovu investiciju, ali nećemo im dozvoliti da oni nama zaustavljaju naš razvoj. Radite nešto na tome i pokušajte se naviknuti na Republiku Srpsku zajednicu mira, dostojanstva, prosperiteta i razvoja”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da su Srbi posvećeni Republici i da poštuju tuđe vrijednosti, ali traže da se poštuje njihov identitet.

“Ovih dana slušamo kako žele i svojataju Tvrtka koji je bio srpski vladar na ovim prostorima, koji je bio zaista veliki pa može da bude i njihov, ali on je nesumnjivo Srbin i ne može da bude preteča onoga što oni govore. On je napisao pjesmu o Svetom Stefanu i zato sam ponosan, ne samo na taj period, nego na našu istoriju koja je stradalnička, koja iza sebe ima mnogo stradalih, ali koja je istorija slobode ovog naroda i zato tu ideju niko ne može da zaustavi i prekine”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je rekao da narod u Srpskoj voli Republiku Srpsku i Srbiju.

“Odlučni smo da ostanemo ovdje. Naša ljubav prema Srbiji je prirodna i normalna. Samo za one koji izdaleka dolaze i pokušavaju da nam kažu da treba nešto drugo da volimo – kažemo da volimo Republiku Srpsku i Srbiju”, poručio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je zahvalio svim učesnicima svečanog defilea, kao i medijima koji mogu da posvjedoče da je ovo manifestacija okupljenosti, prikaz mladosti, ali i prikaz odlučnog karaktera srpskog naroda da se bori i da je spreman da se bori za slobodu na prostoru Republike Srpske.

Predsjednik Republike dodao je da Policija Republike Srpske neće ni korak na tuđu teritoriju, ali neće dozvoliti nikome da na teritoriji Srpske bilo šta učini na štetu njenog naroda.

“Poručujem da se okupimo oko Republike Srpske, bez nje nema slobode, nema razvoja i nema našeg opstanka na ovim prostorima. Nikada Srbin, nijedan srpski političar niti rukovodilac ne smije dozvoliti bilo kakav drugi oblik organizovanja osim srpske nacionalne države na ovim prostorima koja se zove Republika Srpska i Srbija s kojom mi imamo prava da budemo integrisani, povezani u skladu sa međunarodnim pravom. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski narod”, izjavio je predsjednik Dodik.