Godišnja konferencija za novinare

28/12/2022

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Banjaluci godišnju konferenciju za novinare.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je Srpska politički, institucionalno i bezbjednosno stabilna.

“Zadržaćemo ovo stanje i u narednoj godini. Imamo uravnotežen budžet i činjenica je da smo izmirivali sve obaveze – plate, penzije, prema socijalnim grupama i borcima. Pokazujemo stabilnost i činjenicom da smo usvojili budžet za narednu godinu”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da je ponosan na činjenicu da je afirmisan Fond za liječenje djece u inostranstvu na osnovu čega se liječilo 510 djece, a trenutno Fond ima 16 miliona KM.

“Jasno je da se Srpska odnosila na pravi način. Manifestacija `S ljubavlju hrabrim srcima` je izuzetna”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” godinama rješavala urgentna pitanja, a ove godine nabavku transportnih inkubatora za bebe.

“Zahvalan sam svima koji su učestvovali u akciji `S ljubavlju hrabrim srcima`. Zahvalan sam onima koji su učestvovali u ovoj podršci. Svake godine rješavamo probleme koji se tiču naše djece. Želim posebno da istaknem da je Fond zdravstvenog osiguranja realizovao našu ideju i raspisao konkurs za nabavku lijekova za djecu oboljelu od rijetkih bolesti. Takođe, nastavićemo sa podržavanjem mladih”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je važno što je usvojen zakon kojim se tretiraju porodice sa četvoro i više djece kojim je predviđeno da imaju primanja od 750 KM sa doprinosima.

“Ovim smo jedinstveni u regionu na šta sam ponosan”, dodao je predsjednik Dodik.

Govoreći o proteklim opštim izborima, predsjednik Republike Srpske je ponovio da su bili fer i demokratski.

“Republika Srpska je pokazala demokratski kapacitet, a određeni problemi kao što ste mogli da primijetite bili su fokusirani na veoma trapav rad Centralne izborne komisije koja bez obzira na svoju ulogu i značaj, ipak, pokušala da dovede u pitanje validnost opštih izbora”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da je javni dug Srpske pet milijardi KM, a odnosi se na 36 odsto bruto domaćeg proizvoda i, kada se vide zemlje EU, Srpska ima najmanji dug.

Predsjednik Republike je podsjetio da je došlo do poremećaja na međunarodnom tržištu.

“Izgubili smo tržišta u Rusiji, odnosno znatno su smanjena zbog sukoba u Ukrajini, i to pokušavamo nadoknaditi na drugim mjestima”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ponovio da je želja da se svake godine povećava prosječna plata u Srpskoj.

“Imamo 290.000 zaposlenih, što nikada nismo imali. Odmičemo se od `stiska` da imamo isti broj zaposlenih i penzionera, i na taj način rasterećujemo Penzioni fond”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ponovio da Srpska neće imati problema sa električnom energijom i da ima stabilno tržište.

Prema riječima predsjednika Republike Srpske cijena struje u Srpskoj i dalje je najniža u regionu.