Predsjednik Republike Srpske i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH razgovarali sa premijerom i ministrima u novom sazivu Vlade Republike Srpske

23/12/2022

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarali su danas, u Palati Republike sa premijerom Radovanom Viškovićem i ministrima u novom sazivu Vlade Republike Srpske.

Nakon sastanka, predsjednik Republike je održao konferenciju za medije.

“Razgovarali smo danas o obavezama i odgovornosti Vlade, o izazovima koji je očekuju”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je u novoj Vladi značajan broj novih ministara 11, što zahtijeva novu dinamiku.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da će biti povećan stepen odgovornosti, prije svega javne uprave i da će biti riješeno pitanje ljudi koji nisu zahvalni na tome što rade na nekom od mjesta u javnoj upravi.

“Vlada će se time baviti u narednih sedam dana. Počećemo da čistimo sve one koji se vode da su zaposleni, a ne dolaze na posao. Oni moraju da napuste javni sektor. Vidjećemo kako to izgleda već za sedam dana”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da su glavni prioriteti očuvanje političke i socijalne stabilnosti, radnih mjesta i ekonomije, te kako da bude unaprijeđen javni sektor.

“Usmjerićemo se na investicije kojima ćemo povećati bruto domaći proizvod. Republika Srpska nastavlja sa rastom makroekonomskih vrijednosti što je veoma značajno i želimo da očuvamo politiku rasta plata”, dodao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je podsjetio da će od 1. januara naredne godine plate biti povećane za pet odsto i penzije za 14 odsto, što znači i povećanje boračkih naknada.

“Usmjereni smo na jačanje razvojnih i investicionih potencijala Repbulike Srpske. Ovo je koaliciona Vlada i nastavlja da radi na taj način”, rekao je predsjednik Republike i ocijenio da je odluka da Radovanu Viškoviću dodijeli mandat za premijera bila ispravna.

Predsjednik Srpske je ponovio da kada je riječ o nivou BiH da se ostaje posvećeno očuvanju ustavne pozicije Srpske, kao i sprečavanju prenosa bilo kakvih nadležnosti i vraćanju nadležnosti.

“Spremni smo na dijalog na nivou BiH o tim stvarima, uz uslov očuvanja Republike Srpske. Sa Federacijom BiH želimo da otvorimo sve moguće vidove saradnje, pa ćemo sačekati da i oni formiraju svoju Vladu kako bi održali zajedničku sjednicu”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da će se sačekati formiranje Savjeta ministara, kako bi Vlada Srpske zatražila zajednički sastanak.

Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da je predviđena zajednička sjednica Vlade Srpske i Srbije kako bi bio inoviran Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.