Svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsjednika Republike Srpske

22/11/2022

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je večeras svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je odgovornost koju je dobio u ovom mandatu veća nego ranije, da je razumio poruku naroda kome je veliki dužnik u ispunjavanju očekivanja, a to su da očuva mir i stabilnost i sačuva Republiku Srpsku.

“To ću neprestano raditi. Srpska ima dovoljno kapaciteta da se izrazi, Dejtonski sporazum je jasno pozicionirao”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ukazao da je važno vratiti oduzete nadležnosti, te da će se truditi da to čini političkim sredstvima.

“Politika je doprinijela tome da sam treći put izabran za predsjednika Srpske u veoma izazovnom vremenu”, rekao je predsjednik Srpske i dodao da na ovim prostorima nikada nije dosadno.

Predsjednik Dodik je ukazao da Srpska želi Ustav BiH kako je napisan, a da će ona odlučivati da li će ulaziti u reforme.

Predsjednik Republike je izjavio da Srpska želi i hoće saradnju sa EU, donijela je suverenu odluku da neće biti članica NATO-a, ali hoće da sarađuje, napomenuvši da želi saradnju i sa Rusijom, Kinom, ali i SAD-om.

Predsjednik Srpske je dodao da će vjerovatno brzo biti formirane institucije vlasti na nivou BiH, te da će se raditi ukoliko bude razgovora bez uplitanja sa strane.

“Mir među nama mora da bude prioritet. Srpska ne traži ništa, već da se poštuje naša ustavna pozicija”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da nisu zadovoljni sistemom pravosuđa.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da ne želi da zaustavi nijedan projekat u FBiH, ali da kao predsjednik Srpske neće dozvoliti da neko zaustavi projekte vrijedne tri milijarde jer mu je to hir.

Predsjednik Republike je naveo i da je važna podrška koju dobija od ruskog ambasadora, te da Republika Srpska želi da ostane partner sa svima.

Predsjednik Srpske je naglasio da u njemu niko neće imati saradnika za opstrukcije.

“Mi smo za BiH kakva piše u Ustavu. Možda djeluje da smo mali ali imamo veliki karakter i istrajnost, samo tražimo našu ustavnu poziciju”, istakao je predsjednik Dodik i dodao da se mora razgovarati o zloupotrebama OBA, jer to nije obavještajna služba koju Srpska hoće.

Predsjednik Republike je dodao da Srpsku ne iskušavaju na pitanjima nadležnosti, istakavši da Srpska hoće mir i stabilnost sa svima.

“Srpska je dovoljno velika da prihvati sve, tu je da bi pokazala ono što srpski narod pokazuje, a to je širina za sve. Biti predsjednik Republike Srpske je velika čast, radiću predano i sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Federacijom i sa EU, nismo se odrekli evropskog puta”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je zahvalio zvanicama koje su stigle na prijem i poželio da očuvaju mir i stabilnost uz riječi “budimo ljudi”.