Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa saveznom ministarkom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije

04/11/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa saveznom ministarkom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolinom Edštadler /Karoline Edtstadler/. 

Sagovornice su razmijenile mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, procesu evropskih integracija, kao i perspektivi dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. 

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je istakla da su institucije Srpske posvećene evropskom putu, te da od EU i zemalja članica očekuju realističan i principijelan pristup prema BiH, kao i puno uvažavanje njene ustavne strukture. 

Tokom sastanka, predsjednica Srpske je naglasila važnost očuvanja mira i stabilnosti, te efikasnog prevazilaženja političkih izazova u BiH putem unutrašnjeg dijaloga predstavnika svih konstitutivnih naroda. 

Na sastanku je konstatovano da je Austrija značajan spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, te izražena opredijeljenost ka daljem unapređenju privredne saradnje.