Predsjednica Republike Srpske prisustvovala ozvaničenju završetka projekta „Adaptacija i opremanje prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti“ Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

26/09/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas ozvaničenju završetka projekta „Adaptacija i opremanje prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti“ Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Predsjednica Republike izjavila je da je izuzetno ponosna što je realizovan ovaj projekat i da otvaranje Banke humanog mlijeka predstavlja veliki podvig za Srpsku, ali i za pozicioniranje UKC-a na mapi zdravstvenog sistema.

Predsjednica Srpske je istakla da na ovaj način Univerzitetski klinički centar, i regionalno gledajući, postaje jedan od svega nekoliko kliničkih centara koji imaju Banku humanog mlijeka.

“To nije uobičajno i nemamo svugdje, ali rukovodili smo se onim što smo vidjeli u Srbiji, gledali smo kako to izgleda u Austriji, Hrvatskoj, u nekim skandinavskim zemljama. Ovo što imamo ovdje nimalo ne zaostaje za tim što smo vidjeli, naprotiv mislim da ide ukorak s tim, a rekla bih da prednjačimo”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je zahvalila Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, koje je iniciralo da UKC danas ima Banku humanog mlijeka.

“Posebna zahvalnost direktoru UKC-a, načelniku, resornom ministru, cijeloj Vladi i svim građanima Republike Srpske koji su svojim učešćem i donacijama doprinijeli da prikupimo oko 700.000 KM da bismo mogli napraviti prvu Banku humanog mlijeka u Srpskoj i Vladi Srpske koja je dodala 800.000 KM da bismo mogli da kompletiramo cijeli ovaj prostor i da imamo rekonstruisanu polikliniku za dječije bolesti”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je navela da su zdravstveni radnici u razgovoru istakli da su zadovoljni što će Banka humanog mlijeka imati punu funkciju i svrhu.

“Majčino mlijeko je ne samo hrana, nego i lijek. Bila je teška borba da se to obezbijedi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Mislim da smo napravili veliki podvig”, istakla je predsjednica Republike.