Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanoj manifestaciji posvećenoj obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15/09/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Bijeljini svečanoj manifestaciji posvećenoj obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsjednica Srpske istakla je da Republika Srpska i Republika Srbija danas, po treći put, zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gdje on bio, baštini duboko u sebi.

“Ovo je dan kad slavimo i naš identitet u svim svojim elementima, vrijednosti na kojima počivamo koji su čuvani i odbranjeni kroz istoriju i to češće u teškim nego u jednostavnim i lakim vremenima. Stoga, ova tri elementa, koja su u fokusu današnjeg praznika – jedinstvo, sloboda i zastava, imaju posebnu važnost i težinu koji uveliko izlaze iz okvira simbolike i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i da trajemo”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je izjavila da nekad pod uticajem spoljašnjih faktora, a nekad i zbog vlastitih slabosti i nezrelosti, srpski narod je tokom istorije često bio razjedinjen i posvađan, i kao takav predstavljao je plijen mnogima koji mu nisu željeli dobro.

“Danas živimo u vremenima u kojima, čini se, ne samo da nam je potrebno jedinstvo, već i krajnja racionalnost da bismo se kretali naprijed i da bismo bili sposobni da se adekvatno suočimo sa svim izazovima koje složene geopolitičke i uopšte, globalne okolnosti stavljaju pred nas. Zato je važno očuvati volju naroda, ali snagu institucija i vjerujem da je i naše današnje okupljanje pokazatelj naše opredijeljenosti da, vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila, idemo krupnim koracima u budućnost”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je ocijenila da će se u toj budućnosti Republika Srpska osjećati bezbjednije i zaštićenije, jer zna da postoji Srbija koja je motor razvoja cijele naše regije, ali i najvažniji faktor mira i stabilnosti.

Kao neko ko je niz godina neposredno uključen u različite procese u vezi sa ovim pitanjem, predsjednica Republike je rekla da zna da institucije i Republike Srbije i Republike Srpske predano rade na kreiranju svih neophodnih uslova u kojima nacionalno jedinstvo i saradnja mogu u potpunosti doći do izražaja, od zajedničkih infrastrukturnih, privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih i svih drugih programa.

Predsjednica Srpske je dodala da je i današnji događaj u toj funkciji, jer svaki novi kilometar auto-puta prema Srbiji znači i jaču vezu između Srpske i Srbije, te da je važno očuvati kolektivnu svijest o značaju takve saradnje, na čemu institucije posvećeno rade.

“Naša istorija na koju se često pozivamo naučila nas je da slobode nema bez svoje države. Nama, kao i svima drugima u regionalnim i globalnim okvirima, potrebni su mir i stabilnost, kao preduslovi ukupnog društvenog, ekonomskog i svakog drugog razvoja. U kompleksnim i izazovnim vremenima u kojima živimo, od nas se zahtijeva da se opredijelimo za jednu stranu, ali Republika Srpska, u kapacitetima koji joj to dozvoljavaju, nastoji sačuvati vlastitu autonomiju odlučivanja i djelovanja, razvijajući prijateljske i partnerske odnose sa svima”, ukazala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je navela da je najsnažniji partner Republike Srpske na tom putu bila i biće Republika Srbija, koja je više od prijatelja i partnera.

“Ona je naš oslonac po svim pitanjima od ključne važnosti za opstanak i razvoj i želim ovom prilikom da izrazim zahvalnost rukovodstvu Republike Srbije, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, za svu nesebičnu podršku i pomoć, ali i razumijevanje našeg položaja i izazova sa kojima se suočavamo. Budimo ponosni na ono što su danas Srbija i Srpska. Slaveći današnji praznik, podignimo visoko naše trobojke, jer one su bile i uvijek će biti simbol naše slobode i nacionalnog jedinstva!”, poručila je predsjednica Srpske.