Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanosti povodom izgradnje dionice auto-puta Bijeljina – Rača

15/09/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u bijeljinskom naselju Velika Obarska, svečanosti povodom izgradnje dionice auto-puta Bijeljina – Rača.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da ova moderna saobraćajnica nije samo zajednički poduhvat Vlada Srpske i Srbije radi što bolje ekonomske i infrastrukturne integracije, nego i simbol nacionalnog jedinstva i kruna nikada boljih i sadržajnijih odnosa.

“Danas, kada slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, okupili smo se da obilježimo početak izgradnje auto-puta koji će spojiti Bijeljinu i Raču, Semberiju i Srem, Srpsku i Srbiju”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je navela da Republika Srpska nikada nije krila da je povezivanje sa Srbijom u svakom pogledu njen vitalni interes i strateški cilj.

“Ali, naša saradnja nije niti će ikada biti na bilo čiju štetu, baš kao što nije ni ovaj auto-put koji će biti od koristi svim narodima, prije svega u BiH i Srbiji, ali i mnogo šire od toga”, naglasila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je rekla da je ponosna na sve zajedničke projekte sa Srbijom širom Republike Srpske, ali i na ispruženu ruku prema drugima, koja nikada nije bila znak slabosti, već odraz snage i odgovornosti.

“Gradeći puteve želimo da gradimo mostove saradnje i dobre odnose sa svima u regionu”, istakla je predsjednica Cvijanović, izrazivši sreću i ponos što su danas najviši zvaničnici Srpske i Srbije okupljeni ovim velikim i važnim povodom.

Predsjednica Srpske je napomenula da složene globalne okolnosti kakve su danas dodatno skreću pažnju na neophodnost očuvanja mira i stabilnosti na ovim prostorima.

“U ovim teškim i neizvjesnim vremenima, posebno je važno da iskoristimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, a jedna od njih je svakako i Otvoreni Balkan kojem teži i Republika Srpska”, naglasila je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da je uvjerena da bi svi narodi u BiH i privrednici u oba entiteta imali višestruke benefite od članstva u ovoj regionalnoj inicijativi.

“Baš kao što sam sigurna da energetski i infrastrukturni projekti koje realizujemo zajedno sa Srbijom nikoga ne ugrožavaju, već svakome donose korist”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da Republika Srpska jeste i uvijek će biti otvorena za dijalog, ali nikada neće pristati na nametanja.

“Zato ćemo nastaviti da zajedno gradimo hidrocentrale, aerodrome, puteve i gasovode, jer nikada nećemo dopustiti da mržnja i destrukcija prema Srbiji i Srpskoj ugroze naš ekonomski razvoj”, istakla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je rekla da ne postoji ništa logičnije i prirodnije od međusobne bratske saradnje i zato će ona u budućnosti jačati, ne pravdajući se ama baš nikome zbog toga.

“Srećna sam što danas započinjemo izgradnju ovog auto-puta, jer je to još jedan važan korak u pravcu našeg snažnijeg povezivanja. Ova moderna saobraćajnica sutra će povezivati Bijeljinu i Raču, a za nekoliko godina biće samo jedna dionica na auto-putu od Banjaluke do Beograda. Uvjerena sam da je to naš zajednički san, koji će u najskorijem mogućem roku postati realnost”, poručila je predsjednica Republike.