Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa delegacijom Mađarske

30/08/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarali su danas u Banjaluci sa delegacijom Mađarske, koju je predvodio zamjenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Levente Mađar.

Na sastanku u Palati Republike, razgovarano je o prvom Programu podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Republici Srpskoj, BiH, regionalnoj saradnji, evropskim integracijama te mogućnostima unapređenja saradnje u različitim oblastima.

Zvaničnici Republike Srpske izrazili su zahvalnost Vladi Mađarske i premijeru Viktoru Orbanu, s kojim je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije dogovorio program privredne podrške Republici Srpskoj putem kojeg će, između ostalih,  domaći poljoprivredni proizvođači moći da ostvare subvencije za kupovinu mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje.

Predsjednica Cvijanović, ovom prilikom, istakla je da Republiku Srpsku i Mađarsku veže iskreno prijateljstvo, političko razumijevanje, kao i tradicionalne vrijednosti, izrazivši uvjerenje da će dugogodišnja dobra saradnja na različitim poljima biti intenzivirana i unaprijeđena u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Starai, ambasador Mađarske u  BiH  Kristijan Posa, ambasador Mađarske u SAD Sabolč Takač i ministri u Vladi Republike Srpske, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, ministar finansija Zora Vidović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.