Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju 27. jula – Dana ustanka protiv fašizma

27/07/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci  obilježavanju 27. jula – Dana ustanka protiv fašizma. 

Nakon što je položila vijenac na spomenik palim Krajišnicima u Drugom svjetskom ratu na Banj brdu, predsjednica Cvijanović je naglasila da se sa ponosom sjećamo hrabrih ustanika i slavne antifašističke prošlosti, na čijim se idealima i vrijednostima temelji i Republika Srpska. 

„Julski ustanak 1941. bio je odraz najsvjetlijih slobodarskih težnji, ali i borbe za goli opstanak srpskog naroda kojem je bila ugrožena biološka egzistencija u granicama NDH. U okolnostima masovnih likvidacija i stravičnog genocidnog terora, borba za slobodu bila je ujedno i odsudna bitka za život i opstanak“, rekla je predsjednica Republike. 

Prema riječima predsjednice Srpske, upravo zato riječ sloboda u srpskom jeziku ima neprocjenjivo značenje, jer je njeno odsustvo, po pravilu, podrazumijevalo masovna stradanja i egzoduse. 

„Pa čak i onda kada je cijena te slobode bila stravično visoka, nismo kalkulisali i čekali ishod rata, već smo od početka hrabro stajali na pravoj strani istorije, nasuprot mračnim ideologijama zla i zato ćemo uvijek sa ponosom isticati da pripadamo narodu koji je imao dva antifašistička pokreta otpora u okupiranoj Evropi“, naglasila je predsjednica Republike Srpske. 

Predsjednica Republike je istakla da je to ogroman simbolički i moralni kapital srpskog naroda koji niko ne može ni oduzeti, ni osporiti. 

„Ironija je, a i sramota da nam danas lekcije o pogrešnim i pravim stranama istorije drže oni koji su najmanje pozvani da to čine ili oni koji bi nam revidirali istorijske udžbenike i mijenjali školske programe. Naša opredijeljenost je da gradimo razumijevanje i bolju budućnost sa svima s kojima živimo“, rekla je predsjednica Cvijanović. 

Predsjednica Republike Srpske je navela da to ni u kom slučaju ne podrazumijeva spremnost da se otvore vrata grubom istorijskom revizionizmu, pogotovo ne u našim školama. 

„Želimo slobodu i bolji život za generacije koje dolaze. Naša politika je politika mira. Borba za očuvanje ustavnog kapaciteta Republike Srpske je naše trajno opredjeljenje. Želimo dobre odnose sa svim narodima u BiH, ali se nećemo odreći naših ustavnih prava i naše imovine“, istakla je predsjednica Srpske. 

Predsjednica Republike je ukazala i da se nećemo odreći ni slobodarskih i antifašističkih tradicija utkanih u temelje Republike Srpske, niti žrtvovati slobodu za bilo koje lažno obećanje ili prijetnju, kao što je nisu žrtvovali ni oni kojih se danas sa ponosom sjećamo.