Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju 30 godina od proboja Koridora

26/06/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Dugoj Njivi kod Modriče obilježavanju 30 godina od proboja Koridora.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je proboj Koridora simbol herojske borbe srpskog naroda za slobodu i opstanak na ovim prostorima, i bitka kojom je udahnut život Republici Srpskoj.

“Ona je vječni podsjetnik na podvige koje smo u stanju postići onda kada smo složni, jedinstveni, okupljeni oko nacionalnih interesa i naše Republike Srpske”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da je zbog toga zajednička dužnost institucija i svih pojedinačno da odlučno brane ono za šta su se izborili najbolji u srpskom narodu.

“Da u ovim izazovnim vremenima složno stanemo iza najvažnijih nacionalnih interesa i jasno podvučemo zajedničke crvene linije. Linije ispod kojih nikad ni po koju cijenu nećemo ići, koliko god da su snažni napadi i pritisci sa kojima se suočavamo”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je podsjetila da je prošlo 30 godina od najvažnije bitke u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i tri decenije duge istorije Republike Srpske, a o njenom značaju pisali su i govorili mnogi istoričari, oficiri, generali, ali i obični hrabri borci koji su je u najvećoj mjeri iznijeli na svojim plećima.

Ali, dodala je predsjednica Republike, osim istorijskih zapisa i dragocjenih svjedočenja učesnika, o značaju akcije “Koridor” najupečatljivije govori njen naziv koji se udomaćio u narodu i glasi – bitka za život.

“Operacija `Koridor` je bila upravo to. Bitka za život, za opstanak, za tek rođene bebe u banjalučkom porodilištu kojima su tadašnji svjetski moćnici uskratili pravo na kiseonik, a time i na život”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske rekla je da su posljedice smrtonosne vazdušne i kopnene blokade zapadnog dijela Republike Srpske bile strašne, a one najstrašnije mjerile su se tragično ugašenim životima naših 12 zvjezdica.

“I upravo zato danas s pravom možemo reći da je probijanjem spasonosnog koridora prema Srbiji udahnut život Republici Srpskoj. Krajina i Posavina spojene su sa Semberijom i jugoistočnim krajevima, čime je Republika Srpska teritorijalno integrisana u jednu nedjeljivu cjelinu. Zbog toga, ova veličanstvena operacija zauzima i uvijek će zauzimati posebno mjesto u kolektivnom sjećanju našeg naroda”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je navela da je cijena slobode u kojoj danas živi srpski narod bila previsoka, kako na ovom, tako i na mnogim drugim mjestima širom Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je poručila da je zato trajna obaveza srpskog naroda da se okuplja na ovim mjestima koja su kamen temeljac Srpske, te da mladi naraštaji i generacije koje stasavaju nauče da poštuju žrtvu ugrađenu u temelje slobode.

“Trajna je obaveza da budu zagledani u budućnost, a ponosni na slavnu prošlost, baš kao što smo i mi danas ponosni na našu Republiku i naše zajedničke podvige. Operacija Koridor je jedan od najsjajnijih”, poručila je predsjednica Republike.