Predsjednica Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH razgovarali sa predstavnicima Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske

22/06/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas su u Palati Republike razgovarali sa predstavnicima Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Duško Milunović, razgovarano je o ekonomskom, socijalnom i zdravstvenom položaju demobilisanih boraca, te porodica poginulih i ratnih vojnih invalida.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da zaštita prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u stvaranju Republike Srpske ostaje trajna obaveza institucija vlasti, čemu u prilog govore i četiri realizovana, te dva u fazi realizacije, zaključka Narodne skupštine Republike Srpske donesena na posebnoj tematskoj sjednici, održanoj 09. marta 2022. godine, na kojoj je razmatrano stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite sa osvrtom na izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske. 

Predsjednica Cvijanović je istakla da je Republika Srpska opredijeljena za podršku radu svih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te podržala inicijativu Udruženja veterana  Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske da svoj doprinos u poboljšanju statusa demobilisanih boraca, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, daju kroz aktivno učešće u Radnoj grupi koja, zajedno sa Vladom Republike Srpske ima zadatak da analizira prijedloge boračkih organizacija, saveza i udruženja i predloži riješenja za poboljšanje statusa boračkih kategorija.

Sagovornici su zajednički ocijenili  da  je kroz partnerstvo i dijalog potrebno raditi na rješavanju svih pitanja koja su od značaja za predstavnike organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i unapređenju njihovog sveukupnog položaja u društvu.