Predsjednica Republike Srpske posjetila Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci

21/06/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas, zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Predsjednica  Republike je izjavila da je Elektrotehnički fakultet resursni centar za Srpsku kada je riječ o kadrovima koji se obrazuju u njemu i da će institucije Srpske uložiti napore da budu obezbijeđeni što bolji uslovi za rad ove visokoškolske ustanove.

Predsjednica Srpske je navela da je sa rukovodstvom ove visokoškolske ustanove razgovarala o načinima unapređenja uslova rada.

“Mladi koji završe ovaj fakultet imaju sigurne poslove, te smo razgovarali o tome na koji način unaprijediti uslove za rad, što podrazumijeva određena ulaganja od Vlade Srpske”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da je isto tako potrebno obezbijediti i neke dodatne stvari, kao što je nabavka laptopa za nastavni kadar, te im omogućiti da idu u korak sa vremenom, a za šta je potrebno izdvojiti između 70.000 i 80.000 KM.

Predsjednica Cvijanović je rekla da će sa po 500 KM biti nagrađeni i najbolji studenti koji su ostvarili odlične uspjehe na ovogodišnjoj “Elektrijadi” u Bugarskoj, ali i prethodnih godina.

“Ostaje nam obaveza, koja podrazumijeva malo veći zahvat, da riješimo probleme kada je riječ o uslovima objekta Fakulteta, kao što je krov koji prokišnjava”, navela je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je napomenula i da kao obaveza Fakulteta ostaje da se pronađe način kako aktivirati centar koji će biti kadrovska baza za buduće vrijeme, ali i centar koji može da zarađuje novac, a to znači da nastavnike i studente drži vezano za određene projekte koji će biti realizovani ovdje.

Predsjednica Srpske je izrazila podršku za studente i profesore na ovom fakultetu, te izrazila zadovoljstvo što imaju i dobru saradnju sa industrijom i određenim firmama i kompanijama.

“Mislim da će sljedeća godina biti godina novog početka za ovaj fakultet u finansijskom smislu, ali ćemo i ovo vrijeme koje imamo do kraja godine iskoristiti na najbolji mogući način”, rekla je predsjednica Cvijanović.