Obraćanje predsjednice Republike Srpske na svečanom otvaranju XXIV Teatar festa „Petar Kočić“ 2022

04/06/2022

Obraćanje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na svečanom otvaranju XXIV Teatar festa „Petar Kočić“ 2022

Poštovani organizatori,

Poštovani građani,

Dragi gosti,

Dame i gospodo,

Prije svega želim da izrazim zadovoljstvo što su Banja Luka i Republika Srpska i ove godine, kroz organizaciju 24. Teatar festa, kao jednog od najcjenjenijih festivala pozorišne umjetnosti u regionu, u prilici da se predstave i kao kulturni centar koji se intenzivno razvija, ali i kao središte  jednog od najzahtijevnijih i najkreativnijih oblika ljudskog stvaralaštva.

Moto pod kojim se održava ovogodišnji Teatar fest  – „Snaga zemlje“, posebno u vremenima kada se gotovo sve pokušava posmatrati kroz materijalnu prizmu, jasno ukazuje na značaj obrazovne i kulturne politike i ulogu kulturnog stvaralaštva u kreiranju identiteta i duha jednog naroda.

Za nas, Teatar fest „Petar Kočić“ predstavlja simbol ogromnog talenta i kreativnosti kojima su naši ljudi obdareni, ali i događaj kojim se Republika Srpska s pravom može ponositi.

To je događaj koji o Banjaluci,  Republici Srpskoj i našim kulturnim djelatnicima u region i šire šalje najljepše i najpozitivnije poruke.

Naravno, zadatak institucija i nas kao društva jeste da što snažnije podržimo talenat i kreativnost naših ljudi, pogotovo mladih, kao i rad naših obrazovnih i kulturnih ustanova.

Važno je da kreiramo okvir u kojem talenat i trud neće ostati nezapaženi, već će biti snažno podržani, dajući im priliku da se nesmetano razvijaju i time dodatno obogate  i kulturnu, ali i svaku drugu sferu našeg društvenog života.

Kada pogledamo unazad, vidimo da je Republika Srpska, upravo kroz simbiozu talenta naših stvaralaca, s jedne strane, te razvoj neophodnih sistemskih uslova za njegovo ispoljavanje, s druge, sve prepoznatljivija na regionalnoj mapi pozorišne, muzičke, filmske, dramske i svake druge umjetnosti.

Naravno, svjesni smo da je u nastojanju da kreiramo što bolje uslove za razvoj kulturnog stvaralaštva u Republici Srpskoj još mnogo posla ispred nas.

Ali znamo i to da samo kroz intenzivnu saradnju svih aktera – institucija i kulturnih i obrazovnih radnika, možemo doći do željenog cilja.

Posebnu zahvalnost upućujem našem  domaćinu – Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao najvećoj i najeminentnijoj ustanovi pozorišne kulture u Republici Srpskoj, i to ne samo na organizaciji ovog, sada već tradicionalnog događaja, već i na ulozi „ambasadora“ Republike Srpske, koju ova ustanova kulture veoma odgovorno i s ponosom godinama vrši.

Vama, dragi gosti, umjetnici, kulturni radnici, želim da Vam boravak u Banjaluci ostane u najljepšem sjećanju i da iz Republike Srpske odete duhovno još bogatiji i nadahnutiji za vaša naredna ostvarenja.

Publici, koja vas željno iščekuje i koja će pratiti sve ono što ste za nas pripremili, želim ugodne trenutke i sve one dobre emocije kakve nam umjetnost i kultura i mogu donijeti.

Još jednom, hvala Narodnom pozorištu Republike Srpske i svim ustanovama kulture i pojedincima koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli organizaciji ovogodišnjeg Teatar Festa.

Uz želje da u narednim danima svi zajedno uživamo u bogatstvu stvaralaštva pozorišnih i, generalno, kulturnih radnika iz regiona, s velikim zadovoljstvom proglašavam 24. Teatar fest „Petar Kočić“ otvorenim!

Svako dobro i hvala!