Čestitka povodom školske slave – Svetog Save

27/01/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je školsku slavu – Svetog Savu, svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i zaposlenima u oblasti obrazovanja.

„Dragi učenici, studenti, prosvjetni radnici i zaposleni u obrazovanju od srca vam čestitam ovaj veliki praznik, posvećen prvom srpskom ahriepiskopu, prosvetitelju i utemeljivaču srpske crkve, države i školstva –  Svetom Savi.

Djelo, duhovnost i prosvjetiteljski rad Svetoga Save živi i živjeće vječno u srpskom narodu i trajni je podsjetnik da moramo da čuvamo i unapređujemo sve one vrijednosti koje nam je ostavio Sveti Sava u nasljeđe.

Danas sam ponosan i srećan na način na koji se Sveti Sava godinama obilježava u školama širom Republike Srpske i što naša djeca kroz školu i učenje o liku i djelu Svetoga Save, jačaju svijest ne samo o važnosti obrazovanja, nego uče i o svim ostalim vrijednostima koje nam je Sveti Sava ostavio u nasleđe –da  budemo humani, da pomažemo drugima i utjehu i spas u životu pronađemo u molitvi i našoj crkvi.

Dragi učenici, od srca vam čestitam Svetog Savu, uz želju da i ovaj važan dan iskoristite da naučite nešto novo, da budete vrijedni i da sve ono što nam je svojim djelom pokazao Sveti Sava, bude vaša trajna inspiracija da činite dobro i budete dobri ljudi.

Posebno želim da čestitam i izrazim podršku svim našim vrijednim prosvjetnim radnicima, za njihov ogroman trud, rad i zalaganje u obavljanju njihove veoma važne misije kao što je prenošenje znanja i za njihovu važnu ulogu u izgradnji boljeg društva za sve nas.

Okupljeni oko svetosavske ideje i slijedeći put koji nam je pokazao Sveti Sava, naš trajni zadatak i obaveza ostaje da još vrednije radimo i ulažemo u obrazovanje i jačanje našeg školstva, jer od toga zavisi i cijela naša budućnost“, navodi se u čestitki predsjednika Dodika.