Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH

02/03/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom /Johann Sattler/.        

Predsjednik Dodik istakao je da Srpska podržava evropski put BiH na kojem želi da bude vidljiva u skladu sa mehanizmom koordinacije i uz puno uvažavanje njene ustavne pozicije, kao i dejtonske strukture BiH.    

Predsjednik Republike ponovio je da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije treba rješavati zajedno, ne odvojeno, te naglasio da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU. 

Predsjednik Dodik rekao je ambasadoru Satleru  da očekuje saglasnost zajedničkog nivoa o rješavanju i deblokadi mnogih, važnih strateških projekata u skorijoj budućnosti te da dalju blokadu istih Srpska neće tolerisati.

Osvrćući se na čestitku ambasadora Satlera „svim građanima i građankama“ povodom 1.marta, predsjednik Republike rekao je da 1. mart može biti praznik bošnjačkog naroda i da to Srpska neće sporiti, ali da 1.mart nije, niti može biti zajednički praznik u BiH.   

Predsjednik Srpske je istakao da nema zakona koji propisuje 1.mart praznikom  BiH i da je taj datum bio uvertira u građanski rat u BiH i Srpska ga nikada ne može slaviti.