Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednikom Sjeverne Makedonije

27/01/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Skoplju sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je današnji sastanak sa predsjednikom Sjeverne Makedonije bio u duhu dodatnog unapređenja prijateljskih odnosa Srpske i Sjeverne Makedonije.

Predsjednica Cvijanović je rekla da na dnevnom redu ima mnogo oblasti u kojima treba unaprijediti saradnju, a tu, kako je navela, prvenstveno misli na bliže povezivanje u ekonomskom smislu.

“Računamo da ćemo i u infrastrukturnom povezivanju imati bolju vezu u budućem periodu. Na dnevnom redu je bilo i pitanje statusa određenih zajednica, kako Srba u Sjevernoj Makedoniji tako i Makedonaca u Srbiji i Republici Srpskoj”, istakla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da je sastanak bio konstruktivan i da Srpska i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja koja bi ih opterećivala.

Predsjednica Srpske je navela da je raduje otvorenost i opredijeljenost Sjeverne Makedonije prema inicijativi “Otvoreni Balkan”, te da Republika Srpska u tome vidi veliku razvojnu šansu.

“Ne vidimo da bi to trebalo da bude smetnja bilo kome”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica  Republike Srpske je dodala da je na sastanku sa predsjednikom Sjeverne Makedonije ponovila da u BiH, nažalost, nema potpune saglasnosti u vezi tog pitanja.

“Želim da se nadam da ćemo vremenom razumjeti da je ono zaista važno, da to nije nikakva zamjenska formula za EU, za koju će se svakako dosta dugo čekati kada je u pitanju ova regija. Mi treba da iskoristimo svoje razvojne šanse i prilike koje će biti uvećane time što ćemo udružiti svoje kapacitete, potencijale”, navela je predsjednica Cvijanović i ukazala na sve ostale prednosti.

“Ovo je bila dobra prilika da upoznam predsjednika Sjeverne Makedonije o prilikama u našoj zemlji, ono šta su pozicije Republike Srpske, ali i da pojasnimo određene procese koji se dešavaju u okviru BiH”, navela je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da je susret bio dobar i koristan, u funkciji jačanja međusobnih odnosa u budućnosti.

“Mi smo svakako na raspolaganju ideji koja bi podrazumijevala da gradimo odnose da se bolje razumijemo. Upućeni smo jedni na druge, želimo da u okviru regije, u čijem smo okviru i nekada ranije uspješno funkcionisali, obnovimo određene ekonomske veze, ali i da nadograđujemo naše političko razumijevanje”, rekla je predsjednica Republike.