Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Vašingtonu, u odvojenim susretima, sa specijalnim predstavnikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan i američkim izaslanikom za izborne reforme u BiH

04/11/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Vašingtonu, u odvojenim susretima, sa specijalnim predstavnikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim izaslanikom za izborne reforme u BiH Metjuom Palmerom.

U razgovoru sa specijalnim predstavnikom Gabrijelom Eskobarom, sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o mogućnostima jačanja saradnje.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović ukazala je na potrebu izbalansiranog pristupa prema BiH, kao i interesima sva tri konstitutivna naroda, te istakla da je to jedini način da se obezbijedi stabilna i prosperitetna budućnost.

Predsjednica Srpske na sastanku je izrazila podršku inicijativi “Otvoreni Balkan”, kao i snažnijoj ekonomskoj saradnji među zemljama regije.

Tokom sastanka sa Metjuom Palmerom, razgovarano je o reformama izbornog zakonodavstva u BiH, a predsjednica Cvijanović tom prilikom je ponovila stavove Srpske po ovom pitanju, istakavši da je potrebno obezbijediti legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda i ukazavši na neophodnost postizanja dogovora između partnera u Federaciji BiH.