Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Vašingtonu sa senatorom i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS)

04/11/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Vašingtonu sa senatorom i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Rodžerom Vikerom /Roger Wicker/.

Tokom sastanka, na kojem je razgovarano o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH i regionu, istaknuta je uspješna i kontinuirana saradnja nadležnih institucija Republike Srpske sa Sjedinjenim Američkim Državama u pogledu borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Na sastanku je bilo riječi o sprovođenju neophodnih reformskih procesa u BiH, sa posebnim akcentom na reformu izbornog zakonodavstva, u cilju obezbjeđivanja legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je istakla da Republika Srpska nije prepreka reformi izbornog zakonodavstva, ukazavši na neophodnost postizanja dogovora između partnera u Federaciji BiH.

Predsjednica Srpske prethodno se sastala sa direktorkom za Balkan i Srednju Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost (NSC) pri Bijeloj kući Robin Bruks /Robin Brooks/.

Tokom sastanka, predsjednica Srpske izrazila je zabrinutost zbog podizanja tenzija i učestalih prijetnji sukobom koje dolaze od strane političkih aktera iz Sarajeva, istakavši da su institucije Srpske u potpunosti opredijeljene ka očuvanju mira i stabilnosti, političkom dijalogu, te dosljednom poštovanju Dejtonskog sporazuma i postojećih ustavnih rješenja.