Predsjednica Republike Srpske posjetila Vazduhoplovni zavod “Orao”

20/09/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas u Bijeljini Vazduhoplovni zavod „Orao“.

Predsjednica Republike izjavila je da je „Orao“ stabilno preduzeće koje ima viziju i da je ponosna na rezultate koje ostvaruje.

“Preduzeće uspijeva da ispuni porudžbine, a raduje me i činjenica da se „Orao“ sa remonta starijih tipova motora polako osposobljava za remont modernije generacije, zbog čega mislim da će imati značajne inostrane partnere”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je izrazila želju da se „Orao” osloni i na Vladu Republike Srpske, na republičke institucije, ali i da se očuva jer ima sjajnu perspektivu.

Predsjednica Republike je prilikom posjete ovom preduzeću podsjetila da su veliki patriotski čin napravili ljudi koji su fabriku prenijeli iz Rajlovca u Bijeljinu, gdje su u teška vremena započeli poslovne aktivnosti.

“Oni su bili pioniri u pravljenju privrednog ambijenta, spašavajući važan resurs. Zadovoljna sam činjenicom da ovdje imamo visokoobrazovne kadrove, sa specifičnim znanjima neophodnim za obavljanje ove djelatnosti – remont motora”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je ukazala da je Srbija strateški partner „Orlu”, kao i da je raduje da postoji saradnja sa evropskim, ali i zemljama van Evrope.

Predsjednica Republike je čestitala zaposlenima jer su izdržali teška vremena u poslovanju „Orla”, posvećeni su svojim poslovima i razumiju koliko je ovo preduzeće važno za Republiku Srpsku.

“Preduzeće je ostalo čvrsto vezano za Bijeljinu i Semberiju i pored toga što su ga drugi htjeli rashodovati ili preseliti na neku drugu lokaciju”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je posjetila i Spomen-sobu i položila cvijeće na spomenik u krugu preduzeća za 23 radnika ovog kolektiva koji su poginuli tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Mnogi radnici „Orla“ dali su živote za Republiku Srpsku, branili je, nisu se povlačili sa svojih položaja. Razumjeli su šta znači braniti ognjište, život, ali i privredne resurse svoje Republike”, naglasila je predsjednica Srpske.