Predsjednica Republike Srpske održala sastanak sa predstavnicima kulturnih institucija, udruženja i umjetnika različitih profila

25/10/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas u Palati Republike sastanak sa predstavnicima kulturnih institucija, udruženja i umjetnika različitih profila.

Na sastanku je pozdravljena inicijativa predsjednice Cvijanović o formiranju Savjeta za kreativne industrije Republike Srpske, koji će djelovati pri Kabinetu predsjednika Republike.

Zadatak budućeg Savjeta je da mapira, odnosno predlaže mjere, aktivnosti i inicijative kreativnih industrija u Republici Srpskoj kako bi se napravio pregled zasnovan na činjenicama o tome kako te industrije doprinose društvenom i ekonomskom razvoju i povećavaju međunarodnu prepoznatljivost Republike Srpske.

Predsjednica Republike je navela da podržava svaku aktivnost koja može da doprinese razvoju društva u cjelini, te da se kroz kreativne industrije Republika Srpska prilagođava savremenim tokovima i novim industrijama.

Takođe, kako je istakla predsjednica Republike, neophodne su izmjene postojećih zakonskih regulativa, kao i poreske olakšice, kako bi mnogi talentovani mladi ljudi bili konkurentniji i mogli ekonomski da se stave u funkciju razvoja društva.

Ovom prilikom  predsjednica Cvijanović je istakla da je formiranje Savjeta jedan od vidova institucionalne podrške, koje će okupiti kreativne i talentovane ljude koji predstavljaju ogromnu pokretačku snagu Republike Srpske, te naglasila da u toj oblasti postoji ogroman potencijal.