Održana tematska tribina pod nazivom “Geopolitičke transformacije i Republika Srpska”

03/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas, u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, tematskoj tribini pod nazivom „Geopolitičke transformacije i Republika Srpska”, koju je organizovala JU Centar za društveno–politička istraživanja Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da svijet više nije kao što je bio prije deset godina, jer je na sceni nova preraspodjela moći i da u tome Srpska mora tražiti svoje mjesto.

“Privilegija je dobiti mišljenje stručnjaka. Danas znamo da svijet ne izgleda kao prije deset godina. Izazov je promišljati gdje će se kretati Republika Srpska”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je istakao da je Republika Srpska trajno nezadovoljna činjenicom da se mijenjao Dejtonski sporazum koji je urušen od SAD, Velike Britanije i EU.

“Taj sporazum je predvidio da samo strane, Republika Srpska i Federacija, mogu mijenjati politički sistem, a to su radili drugi sa sudijama Ustavnog suda”, naveo je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je u ovom vremenu logično postavljati pitanja kako i gdje se kretati i dodao da nije volja Srpske da ostane tamo gdje se nameće bespogovorna volja i ponašanje kako drugi priželjkuju.

“Ovo Republika Srpska mora razumjeti i drago mi je što ću imati priliku da čujem mišljenja na današnjoj tribini”, izjavio je predsjednik Dodik.