Obraćanje predsjednice Republike Srpske na ceremoniji uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije

15/02/2022

Obraćanje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na ceremoniji uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije:

Uvaženi predsjedniče Republike Srbije, gospodine Vučiću,

Vaša svetosti,

Predsjedniče Narodne skupštine Srbije,

Uvaženi srpski članu Predsjedništva BiH,

Uvaženi narodni poslanici, ministri, predstavnici institucija,

Nosioci  odlikovanja,

Dame i gospodo,

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da na samom početku izrazim zahvalnost, Vama predsjedniče Vučiću, na ovom visokom odlikovanju Republike Srbije koje ću od danas  nositi s ogromnim ponosom.

Za jednog političara, predstavnika građana i institucija Republike Srpske ne postoji veća čast, niti priznanje, od onoga koje mu može ukazati bratska Srbija.

Naravno, dodatno obavezuje i ovaj veličanstveni povod, Dan državnosti Srbije, koji je u sebi sabrao najslavnije slobodarske tradicije, kao i moderne, ustavotvorne tekovine srpskog naroda.

Ukazali ste mi veliku čast, a ponos koji osjećam ne pripada samo meni, već podjednako svim građanima Republike Srpske.

Jer i za njih je ovo visoko odlikovanje potvrda naših neraskidivih veza, ali i saradnje koja je danas i konkretnija i sadržajnija nego što je bila ikada u prošlosti.  

Ponosna sam i što sam imala mogućnost da,  ranije kao predsjednik Vlade, a danas kao predsjednik Republike Srpske, učestvujem u kreiranju i realizaciji mnogih naših zajedničkih projekata.

Danas ne postoji gotovo nijedna oblast u kojoj ta saradnja nije ostvarena, niti opština u Republici Srpskoj u kojoj Srbija nije prisutna kroz neki novoizgrađeni objekat.  

I rekla bih da nema ništa logičnije i ništa prirodnije od naše želje za što čvršćom saradnjom sa Srbijom.

I, naravno, ne želimo da se zbog toga bilo kome pravdamo, jer naše odnose nikada nismo gradili, niti ćemo ih ikada graditi na bilo čiju štetu, već samo na ponos i dobrobit našeg naroda i svih građana Srbije i Republike Srpske.

Raduje me i što su naši planovi za budućnost ambiciozni, jer su pred nama mnogi zajednički projekti, kako u oblasti saobraćajne infrastrukture, tako i energetike.

Uvjerena sam da budućnost u našoj regiji pripada onima koji su posvećeni saradnji, uklanjanju barijera, ekonomskom razvoju i infrastrukturnom povezivanju, a ne onima koji  opstruišu i blokiraju razvojne projekte.

Želim Srbiji i njenim građanima stabilan razvoj i uspješnu budućnost, u kojoj će i dalje imati lidersku poziciju u regiji.

Ali želim joj i budućnost u kojoj će očuvanje Republike Srpske ostati jedan od najvažnijih nacionalnih prioriteta.

O ljubavi koju građani Republike Srpske gaje prema Srbiji, mnogo je primjera kako iz prošlosti, tako i sadašnjosti.

Ali možda je upravo današnji praznik – Dan državnosti Srbije povod da se prisjetimo nekih od poruka koje su tu ljubav manifestovale na poseban način.

Jednu je izrekao Dragoljub Kesić, rodoljub koga su austrougarske vlasti osudile na smrt tokom Veleizdajničkog procesa u Banjaluci.

Njegove posljednje riječi bile su „javite Srbiji da je volim“.  

Nakon više od jednog vijeka, iste ove riječi i danas odzvanjaju svim krajevima Republike Srpske i u tom pogledu ništa se nije promijenilo.

Drugu poruku uputio je Vid Parežanin, trebinjski sveštenik, koji je postradao istim povodom i u isto vrijeme kada i Dragoljub. Na samrti, on je glasno uzviknuo „živjela Srbija“.

Poštovani predsjedniče Vučiću,

Ukazali ste mi veliku čast dodjelom ovog visokog odlikovanja.

Ono će služiti na ponos kako meni lično tako i svim građanima Republike Srpske, jer znam da je njihova ljubav prema Srbiji neizmjerna.

Vama, predsjedniče, i svim građanima Srbije čestitam Dan državnosti uz želje da Srbija svakim danom sve više napreduje i da krupnim koracima ide u budućnost.

Živjela Republika Srpska!

Živjela Srbija!