Govor predsjednice Republike Srpske na otvaranju Drugog međunarodnog kongresa HISPA pod nazivom “Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era”

01/04/2022

Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na otvaranju Drugog međunarodnog kongresa HISPA pod nazivom “Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era”:

Uvaženi ministri u Vladi Republike Srpske i Srbije,

Direktori zdravstvenih ustanova,

Poštovani organizatori i učesnici kongresa,

Dragi gosti,

Počastvovana sam pozivom da prisustvujem ovom značajnom skupu. Preko 700 učesnika iz regiona, Evrope i svijeta svjedoče o ozbiljnosti samog kongresa, kao i o uloženom trudu organizatora na kojem vam ovom prilikom čestitam.

I kao što su naši ljekari i zdravstveni radnici uvijek bili uz građane, tako je i dužnost institucija da podrže ovakve manifestacije, jer samo zajednički možemo raditi na unapređenju našeg zdravstvenog sistema.

Želim da izrazim zahvalnost i podršku vašem radu, aktivizmu i naporima koje ulažete u cilju zaštite zdravlja našeg stanovništva.

Prethodne dvije godine su, u tom pogledu, bile naročito teške. Najveći teret pandemije virusa korona pao je na leđa zdravstvenih radnika koji su se danonoćno borili protiv opakog, nevidljivog neprijatelja. Na tome im, kao društvo i zajednica, odajemo posebno priznanje i zahvalnost.

Iako je pandemija kovida bila tema broj jedan na planetarnom nivou, mnoga postojeća oboljenja i dalje su uzimala svoj danak.

Kardiovaskularne bolesti još uvijek su jedan od vodećih, ako ne i najčešći uzročnik smrtnosti kod nas i u svijetu. Utoliko je značaj ovakvih skupova veći, u kontekstu razmjene znanja i iskustava o prevenciji, savremenoj dijagnostici i liječenju bolesti srca.

Posljednjih godina i decenija, medicina je teorijski i praktično napredovala vrtoglavom brzinom. Naš cilj je da održimo korak sa savremenim trendovima, kako u pogledu nabavke moderne opreme, tako i u domenu obrazovanja i usavršavanja kadrova.

U prethodnom periodu uradili smo mnogo na tom planu. U posljednjih desetak godina, izgradili smo, opremili i rekonstruisali nekoliko regionalnih bolnica širom Republike Srpske. Do kraja godine očekujemo izgradnju nove bolnice u Doboju koja će biti jedna od najsavremenijih u regionu.

Posebna pažnja usmjerena je i na usavršavanje naših medicinskih radnika. Uspostavljeni su značajni kontakti sa relevantnim zdravstvenim ustanovama u svijetu, u okviru kojih naši kadrovi stiču specifična znanja i iskustva, koja potom primjenjuju u našim bolnicama.

Zajednički smo uradili dosta toga, ali svjesni smo da je mnogo posla tek pred nama. Zadatak institucija je da zdravstvenom sistemu obezbijedi najbolje moguće uslove za funkcionisanje i to je trajni proces koji zahtijeva posvećenost i kontinuirana ulaganja.

Na samom kraju, želim da izrazim zadovoljstvo što sam večeras sa vama. Srećna sam što su Bijeljina i Republika Srpska domaćini ovako značajnog skupa. Uvjerena sam da će diskusije biti konstruktivne, a zaključci samog kongresa korisni i primjenjivi u praksi. Želim vam srećan i uspješan rad!

Sa velikim zadovoljstvom, proglašavam otvorenim Drugi međunarodni kongres kardiologa, u organizaciji udruženja HISPA. Hvala!